Maraton “Začepi i trči” na trasi kojom su Hrvate vodili u logore Armije BiH

“Kroz medije smo saznali da je Udruga naziva “Začepi i trči” na području Jablanice i okolnih mjesta najavila održavanje polumaratona s polaskom, zanimljivo, ispred spomenika stradalih Hrvata u Prvom, Drugom i Domovinskom ratu u Doljanima do platoa Logora “Muzej” u Jablanici. 

Također, Udruga za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine Digi.ba u Muzeju Bitke za ranjenike na Neretvi u Jablanici otvorila je Virtualni Reality showroom putem kojeg se korisnicima omogućuje da postane sudionik bitke, ruši mostove, obara avione, spašava ranjenike i upoznaje druga Tita”. navodi se u priopćenju Koordinacije Udruga HVO-a HNŽ-a 

“Naime, kako su spomenute udruge svoje aktivnosti trčanja, digitalizaciju i informatizaciju povezali s ratnom tematikom, dužni smo ih podsjetiti i upozoriti na sljedeće: 

Logor Muzej jedan od 331 logora Armije BiH, među pet najstravičnijih i najgorih u kojem su hrvatski branitelji likvidirani, premlaćivani, silovani, ponižavani i mučeni na najsurovije načine. 

U ovom logoru djeca, trudnice i starci su ležali na granitnim pločicama, dok su podrumske prostorije služile za iživljavanje nad zatočenim hrvatskim braniteljima. 


Veliki broj obitelji poginulih i zatočenih Hrvata doveden je u logor Muzej ‘trkom i šuteći’, baš istim putem kojim je najavljen polumaraton – Je li to slučajno?

Opravdano postavljamo pitanje: prema kome upućujete ovakve poruke i tko treba začepiti?

Želi li se na ovaj, na prvi pogled bezazlen način sustavno poručiti Hrvatima Jablanice i zatočenim hrvatskim braniteljima da ‘začepe’?

Ovim putem želimo upoznati sve navedena i slične udruge, a posebno poručiti svim onima koji pokušavaju negirati, prikriti ili na drugi način zanemariti ubijana, protjerivanja i druga mučenja Hrvata Jablanice i okolnih mjesta, da obitelji poginulih hrvatskih branitelja i zatočenici NEĆE ZAČEPITI, nastavit će govoriti istinu o zločinima u Logoru “Muzej”

Tražimo da promijenite trasu polumaratona, jer istim vrijeđate sve obitelji poginulih i zatočenih hrvatskih branitelja iz logora “Muzej”.

Predlažemo da povezujući digitalizaciju, informatizaciju i ratnu tematiku napravite Reality showroom putem kojeg će korisnici imati mogućnost barem virtualno osjetiti ili biti sudionik-zatočenik Logora za Hrvate u Muzeju, u kojem su se rušili svi mostovi prijeratnog prijateljstva i suosjećanja samo zbog imena ili nacionalnog identiteta, u kojem će moći upoznati nekoga od premlaćenih ili izranjavanih hrvatskih branitelja, upoznati nekog od 65-ero zatočene malodobne djece i na koncu se upoznati s imenom preminulog Karla Marića, simbola žrtve hrvatskih branitelja u Logoru Muzej u Jablanici. 

Sigurno da bi se realizacijom ovog projekta, upoznavanjem istine temeljem prikupljenih povijesnih izvora, doprinijelo boljem međusobnom razumijevanju i pomirenju svih žitelja sjevernog dijela Hercegovine, većoj posjećenosti samog kulturno-povijesnog objekta od strane posjetitelja različitih nacionalnosti u BiH, povećanom interesu turista, a posebno edukativnu ulogu za posjetitelje i mlađe naraštaje kako bi poznavajući prošlost bolje kreirali budućnost.

Na koncu, poručujemo svima koji pokušaju vrijeđati žrtvu i stradanja poginulih i zatočenih hrvatskih branitelja da nećemo ZAČEPITI, niti ćemo VIRTUALNO, naprotiv STVARNO, GLASNO I JASNO ćemo štititi dignitet i dostojanstvo žrtve hrvatskog naroda u BiH”, stoji u priopćenju Koordinacije Udruga HVO-a HNŽ.

Bild.ba

Previous articleU livanjskoj obitelji Kasalo kršteno osmo dijete
Next articleHumanitarni turnir u Mostaru za “Za Stepinčevu katedralu”