“NiP bi mogao Bakiru pomrsiti račune, Hrvati uzimaju Jajce i N. Travnik”

Novinar i politički komentator Ivan Crnjac komentirao je lokalne izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati u nedjelju, 15. studenog 2020. godine.

“Kampanja za lokalne izbore je bila dosadna i neinovativna, gotovo pa da nismo vidjeli nikakav odmak od prije četiri godine”, govori naš sugovornik te dodaje: “Tomu je pridonio koronavirus, ali i strahovita bezidejnost velikog broja kandidata koji kao da ne znaju za koju su se funkciju kandidirali.”

Osvrnuo se i na praksu koja se ponavlja svakog puta, prenosi Dnevno.HR.

“U nacionalno miješanim sredinama u BiH izbori su praktično popis stanovništva, dok u monoetničkim vladaju iste strukture već godinama“, govori.

No, spomenuo je i kako nije sve tako crno, pa su se tako uoči ovogodišnjih lokalnih izbora pojavile neke novosti.


“Ipak, postoji nekoliko potencijalnih iznenađenja, a to je pojava jake, nove stranke, u bošnjačkom korpusu. Riječ je o stranci Narod i pravda koju vodi nekadašnji SDA-ovac Elmedin Konaković. Oni bi mogli pomrsiti račune Izetbegoviću i SDA i uzeti im poneku (grado)načelničku funkciju“, smatra Crnjac.

“Kod Hrvata neće biti prevelikih promjena izuzev toga što bi stranke s h predznakom mogle uzeti dvije mješovite sredine – Jajce i Novi Travnik, a u kojima je protekle četiri godine vladala SDA, odnosno Bošnjaci”, smatra politički analitičar te dodaje: “Što se tiče Srba, tu se ništa neće mijenjati pa će Dodikov SNSD ostati najjača stranka u Republici Srpskoj. Oporbeni blok iz tog entiteta se nije u kampanji iskazao ničim intrigantnim što bi moglo privući birače, a nakon ovih izbora bi moglo doći i do početka kraja Karadžićevog SDS-a koji će po projekcijama izgubiti i ono malo općina koje je imao”.

Zaključio je kako je “tek 20. prosinca, zapravo, finale svih finala po pitanju ovogodišnjih izbora, a to su lokalni izbori u Mostaru”.

Inače, na lokalnim izborima 2020. godine BiH bira: 64 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 56 skupštinskih općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, stoji na stranici Centralne izborne komisije.

Bild.ba

Previous articlePreminuo velikan sevdaha Nedžad Imamović
Next articleMilanović prokomentirao priopćenje SDA: “Seljački ispad”