Nova istraga Tužiteljstva BiH protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića

Nova istraga Tužiteljstva BiH protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića

Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti u Vijeću ministara Selme Cikotića i umirovljenog službenika OSA Muriza Druškića, koji je aktualni član Drugostupanjske komisije Vijeća ministara za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.

Oni su osumnjičeni za kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi s nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u radu komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Riječ je o aferi “Sigurnosne promjene” u kojoj su već ispitani gotovo svi državni ministra, osim Selme Cikotića koji je očigledno u statusu osumnjičenog.

Inače, Mehmedagić i rukovoditelj Odsjeka za cyber sigurnost ove institucije Muhamed Pekić negirali su baš danas pred Sudom Bosne i Hercegovine krivicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

“Nisam kriv”, izjasnio se Mehmedagić.

Oni su na ročištu kazali da razumiju optužnicu koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i da su svjesni kolika je kazna za učinjena djela.

Tužiteljstvo BiH je 22. listopada ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom se terete da su tijekom kolovoza 2020. zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.

Bild.ba