Oglasili se iz HDZ-a: Stalni napadi od strane SDA zamjena za manjak jasnog političkog djelovanja

Hrvatska demokratska zajednica BiH oglasila se priopćenjem, reagiravši na istup Stranke demokratske akcije povodom komentara hrvatskog političkog vrha o kršenju Ustavom zagarantiranih prava Hrvatima u BiH. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Hrvatska demokratska zajednica BiH osuđuje neutemeljene napade SDA na vodstvo Republike Hrvatske u nastojanjima narušavanja bilateralnih odnosa za vlastitu političku korist.

Kontinuirano kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma kroz negiranje konstitutivnosti i prava konstitutivnih naroda činjenice su današnje Bosne i Hercegovine, a ponašanje su vodećih bošnjačkih političara i političkih opcija. Sukladno, HDZ BiH pozdravlja i poziva na daljnju internacionalizaciju izazova s kojima su Bosna i Hercegovina i hrvatski narod u BiH suočeni. Zaštita ustavno-pravnog poretka imperativ je u izgradnji stabilnih prilika i bolje budućnosti.

Iako izvjesno da je bespotrebno podizanje tenzija već prepoznat način funkcioniranja SDA u političkom svijetu Bosne i Hercegovine, neutemeljeni navodi neće se uspjeti instrumentalizirati za dobit, kao ni za mijenjanje povijesnih tekovina ni narušavanje dugotrajnih dobrosusjedskih odnosa.

Kao snažan i prepoznat partner Bosne i Hercegovine, Republika Hrvatska i njezino vodstvo kontinuirano se zalažu za daljnji napredak BiH ka članstvu u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu, internacionalizacijom brojnih pitanja koja opterećuju bh. društvo i zalažući se za ustavno-pravni poredak koji je Bosni i Hercegovini donio mir.


Ne mogu se zanemariti ni brojna ulaganja sredstava i kapaciteta Hrvatske u zajedničku izgradnju europske Bosne i Hercegovine.

Stranka demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini već duže vremena u javnom prostoru dijeli dvosmislene političke komentare, osobito u institucijama čiji su legitimitet odavno devalvirali i politički unakazili. Takav pristup legitimni hrvatski predstavnici ne dozvoljavaju, nego i dalje, unatoč raznim opstrukcijama dužnosnika SDA, pokušavaju zadržati kredibilitet naše zemlje kao ozbiljne države koja doista, bez kalkulacija, istinski i snažno zagovara napredak prema EU i europski put Bosne i Hercegovine što i Republika Hrvatska snažno podupire.

Ovim putem pozivamo SDA na suzdržavanje od neprimjerenog političkog profitiranja te na snažnu suradnju s najiskrenijim i najprepoznatijim partnerom Bosne i Hercegovine – Republikom Hrvatskom.”

Bild.ba

Previous articleArmenci razočarani u vladu i Rusiju
Next articleDanas u BiH preko 1000 novozaraženih, 49 preminulih