Pada SDA vlada Tuzlanske županije!

Pada SDA vlada Tuzlanske županije!

Osamnaest zastupnika u Skupštini Tuzlanske županije jutros je prikupilo 18 potpisa za smjenu aktualne vlade koju predvodi premijer Denijal Tulumović (SDA), potvrđeno je za Klix.ba.

Zastupnici u Skupštini Tuzlanske županije iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS), Pokreta demokratske akcije (PDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) od jutros su službeno spremni za podnošenje zahtjeva koji se odnosi na smjenu Vlade TŽ.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, svi potpisi su jutros stavljeni na papir, a tijekom dana bi Skupštini TK službeno trebao biti upućen zahtjev za sazivanje sjednice na kojoj će ministri i županijski premijer Denijal Tulumović biti smijenjeni.

Veliku ulogu u podnošenju zahtjeva za smjenu aktualne vlade imaju dva zastupnika SBB-a koji je trenutno u vlasti, a kako je potvrđeno iz ove stranke, izglasavanje nepovjerenja aktualnom sazivu dat će na osnovu instrukcije s višeg stranačkog nivoa.

“Postojale su određene indicije i javnost je vjerojatno pretpostavljala da će do toga doći još u vremenu kada je predsjednik Fahrudin Radončić dao ostavku na mjesto ministra sigurnosti. Naši glasači su tražili da napustimo koaliciju sa SDA, što će se dogoditi u Tuzlanskoj, Sarajevskoj i ostalim županijama”, kazala je za Klix.ba Lejla Vuković, zastupnica u Skupštini TŽ iz SBB-a.

Priča o tome da je koalicija u Tuzlanskoj županiji, koju su tada činili SDA, SBB, DF, Socijaldemokrati BiH i Stranka za BiH, nestabilna počela se kristalizirati nakon smjene dva ministra – Sulejmana Brkića i Admira Hrustanovića, a koju je na prijedlog opozicije podržao i SBB.

Ova priča o nefunkcioniranju skupštinske većine medijski prostor punila je i prethodnih dana, a posebno je isticano to da je SBB na izlaznim vratima, što se na kraju i potvrdilo.

Vuković je kazala da SBB u koaliciji u Tuzlanskj županiji nikada nije postavljao ultimatume, posebno kada je riječ o funkcijama i imenovanjima.

“Što se tiče tih stvari, nismo nikada imali problema, isključivo jer nismo insistirali. Pratili smo kako ostali nivoi vlasti rade, pokušavali smo da surađujemo, međutim, ovdje je puklo na višim nivoima i to se spušta na sve niže”, naglasila je Vuković.

Priču o smjeni aktualne vlade ranije su najavili iz SDP-a i PDA, naglasivši će to biti provedeno nakon održavanja lokalnih izbora.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, razlozi za smjenu Vlade Tuzlanske županije su nedovoljan angažman za bolje uvjete života građana, koruptivne afere i neustavne odluke koje se vezuju za nepoštivanje mišljenja Ustavnog suda FBiH po kojem je vlada neustavna jer nema ministra iz reda hrvatskog naroda.

Bild.ba