Pompeo uskoro u Hrvatskoj: Jedna od tema i Hrvati u BiH?

Pompeo uskoro u Hrvatskoj: Jedna od tema i Hrvati u BiH?

Državni tajnik Mike Pompeo dolazi u petak u Dubrovnik kao najviši dužnosnik američke administracije u posjetu Hrvatskoj otkako je Donald Trump u Bijeloj kući. Očekuje se da će ondje objaviti da hrvatskim građanima nakon 30 godina više neće biti potrebne vize za ulazak u SAD.

Tema će sigurno biti i položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, odnosi u regiji. Hrvatska je potpisnica Daytonskog sporazuma, bila je ključna za zaustavljanje rata na ovim prostorima, uskoro će se obilježiti 25. godišnjica potpisivanja Daytonskog sporazuma, rekli su prilikom najave posjete diplomatski izvori za Jutarnji.

Hrvatska ulaže mnogo napora kako bi pokrenula konstruktivan dijalog između naroda u BiH, osobito Bošnjaka i Hrvata.

Bošnjačka strana se odupire takvim pokušajima i pokušava onemogućiti bilo kakve pokušaje trajnog rješenja gorućih problema u Bosni i Hercegovini, ali inzistiranje na tome će u budućnosti biti još jače.

Dolazak američkog državnog tajnika u Hrvatsku imati će veliki uticaj i na BiH jer je najavljeno kako će stanje u Bosni i Hercegovini biti jedna od glavnih tema razgovora američkih i hrvatskih predstavnika.

Na ovu temu za RTV Herceg Bosne govori hrvatskih ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Američki državni tajnik trebao bi se u petak u Dubrovniku sastati s hrvatskim premijerom i ministrom vanjskih poslova. On je najviši dužnosnik američke administracije koji dolazi u Hrvatsku otkad je Trump 2016. pobijedio na predsjedničkim izborima, prenosi Hina.

Mandat ove administracije je na isteku, a izbori na kojima će aktualni predsjednik tražiti ‘još četiri godine’ protiv bivšeg potpredsjednika Joa Bidena održat će se 3. studenoga.

Nakon što se pitanje viza za ulazak hrvatskih građana u SAD nije uspjelo riješiti tri desetljeća, Pompeo bi u Dubrovniku mogao objaviti da je Hrvatska ispunila uvjet za njihovo ukidanje, manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Uz Hrvatsku, jedine članice EU-a čiji građani za SAD moraju imati vizu su Rumunjska, Bugarska i Cipar. Poljska je iz tog režima isključena prošle godine.

“Mislim da možemo u narednim mjesecima očekivati pozitivnu odluku”, rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u srijedu na HRT-u.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nude novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Postoji natječaj, postoje procedura i rokovi”, rekao je hrvatski šef diplomacije, dodavši kako je “interes SAD-a prirodan, kao i drugih država koje se natječu”.

SAD je posljednjih nekoliko godina Hrvatskoj donirao vojne opreme u vrijednosti nekoliko stotina milijuna dolara.

Bild.ba