Predstava ‘Ajmo na fuka’ na ‘Andrićevim danima’ u Travniku

Predstava “Ajmo na fuka” autora i redatelja Dragana Komadine, nakon brojnih gostovanja širom BiH, Češke Republike, Austrije i Hrvatske, nastavlja nizati uspjehe, pa tako će večeras biti odigrana u okviru kulturne manifestacije “Andrićevi dani 2020” koja se održava u Travniku od 9. listopada do 9. studenoga 2020. godine.

Predstava tematizira odnos dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njihove sudbine prikazane su kroz tri različite situacije: kao mrtvaci koji na nebu čekaju “poziv od Onoga gore”, kao ratnici na sukobljenim stranama u rovovima, ali i kao dvojica poznanika u poslijeratnom Mostaru. Ova predstava je prvi zajednički koprodukcijski projekt Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. U predstavi igraju: Saša Oručević i Robert Pehar.

“Predstava je indiskretna posveta cijeloj jednoj generaciji mladih ljudi gurnutih u rat. Oni nisu nikakvi genetski zločini, niti nikakve hladnokrvne ubojice. Prije velika djeca. Ovo je prije svega antiratna predstava, koja evocirajući ratne traume istodobno utire put njihovom zacijeljenu, te razumijevanju i suočavanju s onim što se događalo. No ona jednako tako upozorava i na hladni rat koji se vodi već dvadeset godina. I tu je najdragocjenija njezina recepcija kod mlađe publike. Kao opomena. Ili što bi rekao Romain Rolland: od rata jedino više mrzim one što pjevaju o ratu u kojemu nikad nisu bili”, zapisao je o predstavi Komadina.

Ajmo na fuka” će nakon gostovanja u Travniku, biti odigrana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru u petak, 30. listopada u 20 sati, uz poštivanje svih mjera i naredbi Kriznog stožera FBiH, priopćeno je iz NP Mostar.

Bild.baKomentari

Next Post

Turska bijesna zbog nove naslovnice Charlie Hebdoa

Sri lis 28 , 2020
Crtež na naslovnici časopisa Charlie Hebdo pokazuje Erdogana kako sjedi u bijeloj majici i gaćicama držeći limenku pića pored ”pokrivene” žene kojoj podiže odjeću. Voditelj komunikacija turskog predsjednika, Fahrettin Altun, rekao je kako se ”hrani Macronova antimuslimanska agenda”. Vodeći turski dužnosnici osudili su objavljivanje karikatura turskog predsjednika Tayyipa Erdogana u […]