Prošla je godina dana od misteriozne smrti Lane Bijedić

Smrt 19-godišnje Mostarke Lane Bijedić nakon godinu dana je i dalje nerazjašnjena.

Šesti listopada 2019. godine njezino beživotno tijelo pronašao je ribar u koritu rijeke Studenčice ispod vijadukta autoceste u Zvirovićima na samoj granici gradova Ljubuškog i Čapljine odnosno Županije Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije.

Tijekom istrage saslušano je više od 150 svjedoka i obavljeni su obavijesni razgovori sa svim osobama koje su se toga dana kretale na relaciji Mostar – Čapljina – Ljubuški, kao i vijaduktom ispod kojeg je 6. listopada 2020. godine pronađeno beživotno tijelo Lane Bijedić, kazao je za portal Jabuka.tv županijski tužitelj Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu Josip Aničić.

Također, od telekomunikacijskih operatera pribavljeni su podaci o ispisu odlaznih i dolaznih poziva Laninog mobitela i svih drugih mobitela koji su toga dana bili na baznim stanicama koje pokrivaju mjesto pronalaska tijela Lane Bijedić, no ništa korisno za istragu nije pronađeno. Analiziran je njezin mobitel kao i prijenosno računalo, a izvršen je i pretres stana u Sarajevu u kojem je Lana boravila.

Istraga je išla do te mjere da su od susjednih županija pribavljeni podaci o svim kontroliranim vozilima toga kobnog dana, a vršeni su i pretresi svih vozila koja su bila sumnjiva. Također, izuzeti su i svi videozapisi s kamera koje pokrivaju relaciju kojom se kretala Lana Bijedić nakon čega je urađena analiza njezinog kretanja od Mostara do Ljubuškog.


Uz to, izvršena su vještačenja tragova prikupljenih s lica mjesta i tijela Lane Bijedić, a vještačena je i njezina odjeća.

Ništa od gore navedenoga nije pomoglo istražiteljima kako bi razjasnili misterioznu smrt mlade djevojke čime je ovaj slučaj jedinstven na ovim područjima.

U kolovozu 2020. godine činilo se da bi moglo doći do rasvjetljavanja slučaja kada se u sve uključio John Clark, forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu kojeg je Haški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice.

Neslužbeno se tada spominjalo da je Clark ovaj slučaj okarakterizirao kao samoubojstvo, iako je obdukcijski nalaz njegovih kolega iz BiH pokazivao da se radi o ubojstvu. Spomenuti stručnjak i dalje nije nigdje službeno napisao svoje mišljenje o ovom slučaju.

Lana Bijedić iz Mostara je kobne nedjelje, 6. listopada 2019. godine, trebala otputovati u Sarajevo gdje je upisala fakultet. Po majčinoj želji, kremirana i sahranjena je 12. listopada u Beogradu, a majka Nina Bijedić, dekanica na Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, ubrzo je preselila u glavni grad Srbije.

Slučaj se i dalje vodi kao ubojstvo, prenosi Jabuka.tv.

Bild.ba

Previous articleMuslimani su poludjeli na popularnu pjevačicu: “Sramota, želimo ispriku”
Next articleDragan Čović posjetio Ljubuški, evo što je poručio