Putin tvrdi da je u sukobima Armenije i Azerbajdžana poginulo više tisuća ljudi

Putin

Putin je rekao da računa na utjecaj SAD-a za mirovno rješenje sukoba. Ministri vanjskih poslova Armenije i Azerbajdžana trebali bi se naći na pregovorima u Washingtonu u petak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je procijenio da je gotovo 5000 ljudi ubijeno u borbama između Azerbajdžana i Armenije zbog osporavane regije Nagorno-Karabah.

Postoje gubici na obje strane – rekao je o porastu sukoba.

Dvije bivše sovjetske republike bore se desetljećima za ovu planinsku regiju, s time da su najžešće borbe eruptirale u rujnu.

Teritorij koji od sredine 90-ih kontrolira kršćanska armenska vojska, UN smatra dijelom dominantno muslimanskog Azerbajdžana. Do četvrtka Armenija je službeno izvijestila o 874 vojnika koja su ubijena uz 30 civila.

Azerbajdžan je rekao da su poginula 63 civila, no nije još objavio podatke za vojsku. Moskva ima veze s obje bivše sovjetske republike, no nedavno primirje kojemu je posredovala Rusija nije uspjelo zaustaviti borbe.

Putin je rekao da računa na utjecaj SAD-a za mirovno rješenje sukoba. Ministri vanjskih poslova Armenije i Azerbajdžana trebali bi se naći na pregovorima u Washingtonu u petak.

Zaista se nadam da će naši američki partneri raditi složno s nama – rekao je Putin.

Prema američkom State Departmentu, državni tajnik Mike Pompeo trebao bi držati odvojene sastanke s azerbajdžanskim ministrom vanjskih poslova Jeyhunom Bayramovom i armenskim ministrom Zohrabom Mnatsakanyanom.

U međuvremenu, izvor iz Elizejske palače kaže da je francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao s čelnicima Azerbajdžana i Armenije i pozvao na kraj sukoba zbog osporavane regije.

Francuska će poslati medicinsku pomoć ozlijeđenima, s time da će daljnji detalji biti objavljeni u narednim danima, prenosi Hina.

Bild.baKomentari

Next Post

Turska isporučila BiH opasnog teroristu koji se borio na strani ISIL-a

Pet lis 23 , 2020
Turska je u četvrtak Bosni i Hercegovini izručila državljanina te zemlje Jahju Vukovića koji je osumnjičen za pripadnost terorističkoj organizaciji Islamska država za koju je ratovao u Siriji i Iraku, potvrđeno je iz sjedništa Tužiteljstva BiH u Sarajevu. Vuković (21) je predan policajcima u BiH u sarajevskoj zračnoj luci, prenosi […]