Raskol u SDA: Sebija Izetbegović neće podnijeti ostavku na zahtjev Denisa Zvizdića

Raskol u SDA: Sebija Izetbegović neće podnijeti ostavku na zahtjev Denisa Zvizdića

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i potpredsjednica Kantonalnog odbora SDA Sebija Izetbegović poručila je da neće podnijeti ostavku na stranačkoj funkciji nakon što je to u intervju za Klix.ba zatražio potpredsjednik SDA Denis Zvizdić, uvjetujući svoj ostanak u SDA.

Izetbegović kaže da izborni rezultat SDA u Kantonu Sarajevo, ali i diljem BiH, pokazuje da je potrebno ozbiljno analizirati način rada općinskih odbora pri izboru kandidata i formiranju listi.

“Iznenađena sam načinom na koji je Denis Zvizdić formulirao zahtjev za smjenom odbora SDA, osobito što je u tom zahtjevu prisutan neprimjereni ultimativni ton, mada sam ranije primijetila da je spreman napasti dojučerašnje prijatelje ako procijeni da su poljuljani, kao što je napao Novalića. Rezultati postignuti na ovim izborima su nešto bolji od rezultata koji su postignuti 2012, kada je Zvizdić bio predsjednik KO Sarajevo, pa nije nudio ostavku, niti mu je netko naređivao da je podnese. Oni su na razini prosjeka koji je ovaj put postignut u kantonima s bošnjačkom većinom – Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom…“, kazala je za Faktor.

Istaknula je da ostavku neće podnijeti na zahtjev Denisa Zvizdića.

“Nije me ni on, niti bilo koji pojedinac, postavio na tu niti na bilo koju drugu poziciju. Odgovorna sam onima koji su glasali za mene, a takvih je bilo mnogo“, dodala je.

Smatra da su uzroci lošeg izbornog rezultata SDA i unutarnji i vanjski.

“Ujedinjavanje svih protiv SDA, medijska podrška tom ujedinjavanju koja nije mogla biti ostvarena bez jake financijske podrške, prenapuhane afere, nedostatak vitalnosti unutar SDA koja se s vremenom zamorila. Neke unutarnje slabosti i greške su evidentne i one će morati dobiti odgovor unutar SDA“, izjavila je.

Na pitanje gdje je došlo do razlaza s Denisom Zvizdićem u stranačko-političkom smislu te tinja li taj sukob od izbora za člana Predsjedništva BiH 2018. godine, Sebija Izetbegović kaže da je to pitanje za Zvizdića i da on zna odgovor, a da ona može samo nagađati.

“Mislim da je sve krenulo s kandidaturama 2018. Tada me istinski začudilo njegovo povlačenje iz unutarstranačke utrke za člana Predsjedništva, s obrazloženjem da neće da konkurira meni, kao što me sada čudi način na koji me je prozvao u svojim istupima. Ni jedno ni drugo, po meni, ne pristaje ozbiljnom političaru, pa ni muškarcu koji drži do svog digniteta“, zaključila je, supruga bakira Izetbegovića, lidera SDA.

Bild.ba