Respiratori koje je nabavio Fikret Hodžić rade samo na 50 posto

Professional medical

Respiratori Srebrene maline koji su dostavljeni Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo također nisu funkcionalni, a kakve poteškoće su uočene u njihovom radu, pojasnili su za Klix.ba iz beogradske tvrtke Professional Medical koja je trebala instalirati ove uređaje.

Kako saznaju, respiratori nemaju dobre protoke pri promjeni koncentracija kisika, što je za Klix.ba potvrdio direktor Professional Medic Jovan Roganović.

On pojašnjava da su danas u sarajevskoj bolnici imali idealne uvjete za testiranje respiratora, što, kaže, nije bio slučaj jučer u Goraždu. U takvim uvjetima detaljno su ustanovili probleme u njihovom radu.

“Uspjeli smo spojiti sve kako treba i ono što se događa jeste da pri normalnom volumenu pluća, na otprilike 600 mililitara, pustimo kisik na 50 posto, aparati normalno rade. Međutim, kako podižemo kisik, tako varira volumen, što već nije dobro. Kada zadamo 100 posto kisika, tu dolazi do većih varijacija, što nije u redu”, pojašnjava Roganović dodajući da je u težim stanjima COVID-19 pacijenata neophodno da respiratori daju 100 posto kisika.

Stručnjaci beogradske tvrtke danas su uspjeli pregledati dva respiratora na KCUS-u i njihov prijedlog jeste da ih zajedno s ostalih 14 povuku u magacin kako bi njihovi inženjeri detaljno provjerili u čemu je problem.


“Postoji neki problem. Pokušat ćemo ustanoviti da li je riječ o softverskoj ili tvorničkoj grešci. U ovom trenutku ne možemo tvrditi da su svi takvi, ali ih je neophodno pregledati i tražiti načine kako da ih popravimo. Ako je softverska greška, onda će proizvođač poslati nove softvere, a mi ćemo raditi ponovna mjerenja da ponovo provjerimo njihovo stanje”, kazao je Roganović.

Podsjetimo da su beogradski stručnjaci jučer pokušali instalirati i respiratore u Goraždu. Iz sarajevskog Verlaba priopćili su da oba respiratora Srebrene maline dostavljena Kantonalnoj bolnicu u Goraždu nisu upotrebljiva. Ono što je sporno u vezi s uvezenim respiratorima jeste da se ne mogu koristiti na intenzivnoj njezi i za životno ugrožene pacijente, već samo za kratkotrajnu ventilaciju.

Podsjetimo da su ovi respiratori do danas stajali u magacinu, a sudeći prema trenutnoj situaciji, ponovo se vraćaju na staro mjesto.

Bild.ba

Previous articleLavrov: Rusija se zalaže za ukidanje OHR-a, njegova uloga je iscrpljena
Next articleDo sada ste podcjenjivali koronavirus? Ovo je dokaz da je opasniji nego što mislite…