SDP BiH tvrtku za iznajmljivanje dizalica unajmila za potrebe savjetovanja?

Služba za reviziju SIP BIH zaključila je da je stranka SDP BiH prekršila Zakon o financiranju političkih stranaka angažirajući tvrtku za iznajmljivanje dizalica za potrebe savjetovanja.

Revizori SIP-a su identificirali sporna potraživanja od oko 198 tisuća maraka koja je SDP BIH iskazao prema firmi Promotiv d.o.o. iz Širokog Brijega.

Transparency International u BIH je proslijedio informacije SIP-u zbog ovih spornih potraživanja i činjenice da je firma koja na svojoj web stranici kao djelatnost navodi iznajmljivanje dizalica pružala usluge vezane za savjetovanje u provođenju kampanje, te sumnje da se radi o fiktivnim potraživanjima.

“Osim djelatnosti firme koja je pružala usluge, zanimljivo je i da je sporna potraživanja prema poduzeću iz Širokog Brijega, za koja se očigledno ne zna po kom su osnovu nastala, otkupila firma Analytics Expert iz Hrvatske koja se nalazi u središtu istrage USKOK-a, jer se dovodi u vezu s financijskim prevarama i pranjem novca, odnosno izdavanjem fiktivnih faktura”, navode iz Transparency International.

Revizori su ispitali ova potraživanja i zaključili da računi koje je poduzeće iz Širokog dostavio SDP-u nisu knjigovodstveno ispravni, a na njima nije naveden ni period u kome su navedene usluge pružene.

U izvještaju se navodi da su na računima koje je ova firma ispostavila SDP-u navedene usluge savjetovanja u oblasti kriznog komuniciranja u vrijednosti 22.500 KM, usluge analize i izrade strategija odnosa s javnošću u iznosu od 26.325 KM, usluge najma audio i video opreme u iznosu od 21.117,98 KM, usluge savjetovanja u oblasti odnosa s medijima u iznosu od 31.005 KM, izrada i analiza materijala za provođenje aktivnosti u odnosima s javnošću, medijima i javnim institucijama u iznosu od 31.005,00 KM, usluge za klijenta u iznosu od 21.483,92 KM, naknada po sporazumu o realizaciji ugovora o suradnji u iznosu od 12.000,00 KM itd. sve do iznosa od 198.164,30 KM

Bitno je napomenuti da je firma Promotiv te godine imala ukupne prihode od oko 214 hiljada KM i oni su približni obavezama SDP-a koje su tada nastale. Zbog svega je ovaj slučaj Transparency international u BIH uputio Središnjem izbornom povjerenstvu sa zahtjevom da se utvrdi porijeklo ovih potraživanja.

U izvještaju se navodi da je Promotiv iz Širokog izmirila i dio obaveze SDP-a prema Platiniumu d.o.o. Tuzla u iznosu od 31.835,70 KM, kao i da ova stranka u izvještaju nije iskazala obavezu po ugovoru o preuzimanju potraživanja u iznosu od 93.835,70 KM koje je sklopila s firmom Promotiv d.o.o.

SDP u financijskom izvještaju za 2019. kasnije navodi da je potraživanja prema Promotiv iz Širokog otkupila firma Analytics Expert iz Hrvatske, a koja je predmet istrage USKOK-a zbog financijskih prevara, pranja novca i izdavanja fiktivnih faktura. Ovo će tek naknadno biti predmet revizije, imajući u vidu da su tek sada objavljeni revizorski izvještaji za 2018. godinu.

Revizori su utvrdili da stranka nema točnu evidenciju o obavezama ni prema Platinium d.o.o. Tuzla. SDP je u poslovnim knjigama i financijskom izvještaju prijavio obavezu Glavnog odbora stranke prema ovoj firmi u iznosu od 29.964,33 KM. Međutim, uvidom u analitičku karticu Platinium d.o.o. Tuzla utvrđeno je da stranka nije knjižila dva računa, u iznosima od 31.835,70 KM i 61.240,04 KM.

Dio obaveze Socijaldemokratske partije BIH, u iznosu od 31.835,70 KM, Platiniumu d.o.o. Tuzla je izmirila firma Promotiv d.o.o. Široki Brijeg, pa su obaveze stranke umjesto prijavljenih 29.964,33 KM iznosile 91.672,37 KM.

Revizori su spornim utvrdili i iskazane preplate prema 69 dobavljača u ukupnom iznosu od 87.434,82 KM pa je zbog toga zaključila da SDP u poslovnim knjigama nije uspostavio potpune i točne evidencije o svojim obavezama, niti je u financijskom izvještaju iskazala njihovo stvarno stanje, prenosi Klix.

Bild.baKomentari

Next Post

Napadač iz Beča posjećivao džamiju koja se povezuje s teroristima, živio na socijali

Sub stu 7 , 2020
Na temelju socijalnog statusa nezaposleni napadač iz Beča živio je u gradskom stanu, dobivao je i novac za pomoć u nuždi. Bio je u programu deradikalizacije, ali je posjećivao džamiju koja se povezuje s teroristima. Kujtim Fejzulai je Albanac rođen 2000. godine u Beču čija obitelj potječe iz Sjeverne Makedonije. […]