SIPA jutros privela Zorana Mamića u Međugorju

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su priveli Zorana Mamića, za kojim je zagrebački Interpol nedavno raspisao međunarodnu tjeralicu.

Iako iz SIPA-e nisu mogli komentirati taj slučaj, Klix.ba doznaje da je Mamić priveden jutros u Međugorju i da je već na putu za Sud BiH, gdje će mu biti održano ročište.

Prema zakonskoj proceduri, Mamić će biti priveden u Sud BiH, gdje bi ekstradicijski sudac trebao utvrditi koje dokumente posjeduje.

Ako ima validne dokumente o posjedovanju državljanstva BiH, Mamić, u skladu sa zakonskim propisima, neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.

U slučaju da je Hrvatska raspisala tjeralicu za osobom koja nema državljanstvo BiH, slučaj bi išao prema Ministarstvu pravde BiH i Republika Hrvatska bi tada imala rok od 40 dana da BiH, odnosno Ministarstvu pravde, dostavi potrebnu dokumentaciju za ekstradiciju hrvatskog državljanina. Tada bi ministar pravde Bosne i Hercegovine donio odluku o izručenju.


Identičnu proceduru prošao je njegov brat Zdravko, koji je također proglašen bjeguncem od hrvatskog pravosuđa i koji je utočište pronašao u BiH.

Zoran Mamić je pravomoćno osuđen na 4 godine i 8 mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz nogometnog kluba Dinamo. Na tjeralici stoje njegovo ime i prezime, datum i mjesto rođenja te državljanstvo (Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine).

Bild.ba

Previous articleBild.ba doznaje: Vrače i Penava nisu bili suspendirani? S bolovanja se vraćaju na posao?
Next articleIstraga protiv Trumpa postala kriminalistička