Tegeltija ostaje predsjednik VSTV-a

Tegeltija ostaje predsjednik VSTV-a

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) na današnjoj hitnoj sjednici donijelo je tri zaključka, a Milan Tegeltija do daljnjeg ostaje predsjednik.

Nakon višesatne rasprave, optužbi i traženja odgovornosti u vidu podnošenja ostavke predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije nakon afere “Potkivanje 2“ i objave audio-snimke u kojem se govori o namještanju posla, VSTV je donio tri zaključka nakon što je sjednica kratko bila zatvorena za javnost, javlja Klix.ba

U prvom zaključku navodi se da Tužiteljstvo BiH treba preispitati navodno nezakonito snimanje članova VSTV-a, a 13 članova je glasovalo “za”.

U drugom zaključku je navedeno da se članovi VSTV-a ne mogu izjasniti o odgovornosti Milana Tegeltije na osnovu objavljenog sadržaja. Devet članova je bilo za njegovu smjenu, a pet protiv. Jedan član danas nije nazočio hitnoj sjednici.

I treći zaključak navodi da je došlo do narušavanja partnerstva s međunarodnim institucijama zbog posljednjih događanja u VSTV-u i zbog toga je zatraženo od Tegeltije da razmotri mogućnost ostavke. Tu je sedam članova bilo za, a isto toliko protiv. “Za” je glasovao i osobno Tegeltija.

Treba istaknuti da je falio jedan glas za smjenu Milana Tegeltije s obzirom da je za to potrebno 10 ruku. Ipak na kraju je odlučeno da se o tome ne glasa, ali su pozvali predsjednika da sam razmisli o podnošenju ostavke kako se ne bi dodatno narušavao ugled VSTV-a s obzirom na narušeno povjerenje građana u pravosudne institucije i brojne afere koje se vežu posebno za Tegeltiju.

Na hitnoj sjednici VSTV-a o objavljenom videosnimci Milana Tegeltije koji navodno namješta posao sutkinje sestri bivše članice vijeća, Tegeltija je ponovio da je riječ o nezakonitim i neautentičnim radnjama. Također, poručuje da je spreman ići na poligraf kako bi se dokazala istinitost njegovih riječi.

Bild.ba