Uskoro kreće suđenje direktoru OSA-e

Uskoro kreće suđenje direktoru OSA-e

Početak suđenja direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti, planiran je za 18. prosinca u Sudu BiH.

U sklopu istog predmeta vezanog za izuzimanje snimka u poslovnici JP Pošta u naselju Alipašino Polje u Sarajevu će se suditi i rukovoditelju Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e BiH Muhamedu Pekiću.

Tužiteljstvo tereti Mehmedagića i Pekića da su tijekom kolovoza 2020. zloupotrijebili službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, kako bi došli do informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.

Tužitelji sumnjaju da je snimak izuzet protuzakonito i da nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za osobne obračune s političkim neistomišljenicima.

Sud BiH je odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da se optuženima za zloupotrebu položaja ili ovlasti – Mehmedagiću i Pekiću izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti i zabrana kontakta s uposlenicima OSA-e BiH.

Bild.ba