Vukoja: Konstitutivnost tri naroda kao temeljno načelo Ustava BiH

Foto: Fena

U povodu 25. obljetnice Daytonskog sporazuma u petak je u Mostaru održana prva panel diskusija pod nazivom “Konstitutivnost naroda kao temeljno načelo Ustava BiH i Daytonskog sporazuma”.

Tom prigodom u izjavi za medije predsjednik Skupštine i član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar Ivan Vukoja kazao je kako se s pravom može reći kako je konstitutivnost triju naroda ključ za razumijevanje ne samo Ustava BiH nego i cjelokupnog mirovnog Daytonskog sporazuma odnosno kompletnog državnog i političkog ustroja u BiH.

Po njegovim riječima, da je to tako potvrdio je i Ustavni sud BiH svojom odlukom iz 2000. godine kada je izrijekom odredio konstitutivnost tri naroda kao temeljno načelo Ustava BiH ali s tim temeljnim načelom konstitutivnosti trebala bi biti usklađena i sva druga ustavna načela kao i svi zakoni koji operacioniziraju to načelo konstitutivnosti. U prvom redu to je Izborni zakon BiH, pojašnjava Vukoja.

– Znači Izborni zakon BiH mora osigurati konstitutivnost tri naroda, a u praksi ako hoćemo još dodatno pojasniti taj pojam konstitutivnosti možemo reći da se on sastoji od 2 segmenta. Prvi je legitimitet zastupanja konstitutivnih naroda, a drugi je jednakopravnost konstitutivnih naroda -kazao je Vukoja.

Smatra to da ako nema legitimiteta zastupanja, ako svaki narod nije u mogućnosti i ako mu nije osigurano da samostalno i slobodno bira svoje političke zastupnike u ona tijela vlasti koja je Ustav BiH namijenio zastupanju konstitutivnih naroda, onda za takav narod ne možemo reći da je on konstitutivan.


– Isto tako, ako nije jednakopravan onda nije ni konstitutivan. Negiranje načela konstitutivnosti sa sobom povlači i negiranje i Ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma – kazao je Vukoja.

Analitičar Milan Sitarski smatra kako je prošlo 25 godina od kada smo dobili jedan od, kako je kazao, najoriginalnijih Ustava u komparativnoj praksi ustavnosti te kako je on bio namijenjen da akomodira izrazite identitetske razlike unutar BiH na način koji je specifičan za federalistički konsocijacijske zemlje.

Bild.ba

Previous articleAluminij ponovno pokrenuo proizvodnju
Next articleCijela Hrvatska najradije bi nam dala trofej da prestanemo ‘kmečati’