Zbog ilegalnih migranata najavljen novi prosvjed

Zbog ilegalnih migranata najavljen novi prosvjed

Mještani Blažuja su najavili za danas veliko protestno okupljanje kod autobuskog stajališta kako bi se usprotivili formiranju migrantskog kampa u ovom naselju.

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini je akutni problem duži niz godina, u posljednje vrijeme situacija izmiče kontroli, kako zbog nezadovoljstva građana ponašanjem migranata, tako i zbog nezadovoljstva migranata uvjetima i smještajem u BiH.

Najveći teret ove krize je na građanima Unsko-sanske županije s obzirom na to da su migranti uglavnom na tom području zbog blizine granice sa Europskom unijom, odnosno Hrvatskom. Nedavno su migranti zapalili kamp Lipa nakon što je krenulo povlačenje međunarodnih organizacija iz tog kampa, a mještani Bihaća nisu dozvolili da migrante vrate u Biru koja se nalazi u centru grada.

Osim USK-a, i Kanton Sarajevo nosi dio tereta ako se uzme u obzir da je, za razliku od ostalih, prihvatio smjestiti migrante na svom području.

Nakon nedavnih nesretnih događaja i ubojstva Sarajlije koje je počinio migrant, građani su posebno uznemireni. U nekoliko navrata su održali prosvjedna okupljanja kako bi poručili da ih ne žele na svojoj teritoriji.

Mještani Blažuja su prije nekoliko dana održali jedan takav protest pokazujući nezadovoljstvo smještanjem migranata na području ovog naselja, a izrazili su sumnju i da se tu formiraju novi smještajni kapaciteti.

Tada su najavili i današnji prosvjed, na istom mjestu – autobuskom stajalištu, za koje kažu da je mjesto okupljanja upravo migranata. Njihova okupljanja smatraju posebno problematičnim s obzirom na to da za “migrante ne važe ista pravila kao i za mještane”, a poručuju i da se ne osjećaju sigurno zbog čestih napada koji su se, kako tvrde, događali, prenosi Klix.

Bild.ba