Zračna luka zbog pandemija koronavirusa dobila financijsku pomoć od Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH je, na 244. sjednici održanoj u četvrtak, donijela odluke o dodjeli sredstava za četiri zračne luke u Federaciji BiH na ime financijske pomoći u okolnostima pandemije Covid-19, u ukupnom iznosu od 6.000.000 KM.

Odluke su donesene na osnovu Uredbe o interventnim mjerama za pomoć ugroženim sektorima gospodarstva Federacije BiH u okolnostima pandemije Covid-19. Cilj dodjele financijske pomoći je očuvanje radnih mjesta, osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima i djelatnostima, završetak započetih projekata modernizacije zračnih luka te osiguranje potrebne podrške i održavanje konkurentnosti za prevladavanje izvanrednih okolnosti koje je izazvala pandemija.

Javnom poduzeću Međunarodna zračna luka Sarajevo dodijeljeno je 3.500.000 KM. Od toga je 200.000 KM namijenjeno održavanju i poboljšavanju likvidnosti i izmirenju troškova poslovanja, a 3.300.000 KM za provođenje započetog kapitalnog projekta modernizacije i dogradnje terminala B.

Od 1.000.000 KM dodijeljenih JP Međunarodna zračna luka Tuzla, 200.000 KM predviđeno je za provođenje započetog kapitalnoga projekta modernizacije i dogradnje terminala B, vanjsko uređenje carinskoga skladišta i kupovinu zemljišta i šume po eksproprijaciji za potrebe završetka projekta. Ostalih 800.000 KM namijenjeno je održavanju likvidnosti i troškova poslovanja.

JP Međunarodna Zračna luka Mostar također je dodijeljen 1.000.000 KM koji će biti utrošen na isplate plaća, uključujući doprinose i pripadajuće poreze, troškove poslovanja, te plaćanje naknada za provođenje stručnog nadzora aerodromskih operatora i odobravanje projekata od regulatora.


Usvojena je i Odluka da JP Zračnoj luci Bihać bude dodijeljeno 500.000 KM. Ova sredstva bit će utrošena za provedbu započetog kapitalnog infrastrukturnog projekta (izgradnja zračne luke Bihać), odnosno za nastavak otkupa zemljišta koje se nalazi u vlasništvu Grada Bihaća, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Bild.ba

Previous articleOvo je migrant koji je ubio mladića u Sarajevu
Next articleTahir Lendo (SDA) izvrijeđao i seksistički napao HDZ-ovu županijsku ministricu