Izetbegović s veleposlanikom Kine o 5G mreži u BiH i respiratorima

Predsjednik Stranke demokratske akcije i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu veleposlanika Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga.

Tijekom sastanka istaknuto je da su NR Kina i Bosna i Hercegovina zadržale kontinuitet postojećih dobrih odnosa u oblasti politike, kulture i ekonomije, prenosi Fena.

U razgovoru o ekonomskoj suradnji, veleposlanik Ping je u kontekstu uvođenja 5G mreže u BiH istaknuo da je Kini bitno da se ove aktivnosti reguliraju na samom tržištu u ovoj oblasti na fer i pošten način bez diskriminacije.

Izetbegović je naglasio da se sva ovakva pitanja u BiH uvijek tretiraju i odvijaju u skladu sa zakonom.

Sugovornici su se dotakli i pitanja suzbijanja posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, te je tom prilikom predsjednik Izetbegović izrazio očekivanje da se proizvođač uvezenih respiratora iz Kine izjasni o kvaliteti i spektru primjene proizvoda – priopćeno je iz SDA.

Veleposlanik Ping je istaknuo da se ova vrsta respiratora koju je nabavila bh. strana u velikom broju koristi širom Kine, te da se pokazala veoma efikasnom kada su u pitanju tretmani pacijenata oboljelih od virusa COVID-19.

On je naglasio da zamjerke na ovu vrstu respiratora nisu imale desetine drugih zemalja širom Europe i svijeta koje su ovaj proizvod uvezle, te da su sve informacije javne i provjerljive na referentnim web stranicama.

Na kraju razgovora sugovornici su se dotakli i pitanja ljudskih prava u vezi s položajem Ujgura u Kini.

Predsjednik Izetbegović je preporučio da se ova pitanja tretiraju na javnosti otvoren način kako bi se mogle dobiti sve relevantne informacije.

Veleposlanik Ping je u tom kontekstu rekao da se ovdje radi o suzbijanju terorizma, te da će Kina uskoro pozvati europske diplomate da po ovom pitanju posjete regiju Xinjiang, i da će poziv uputiti i Islamskoj zajednici u BiH.

Predsjednik Izetbegović je veleposlaniku Pingu čestitao Nacionalni dan NR Kine i tradicionalni Festival sredine jeseni koji se obilježava 1. listopada – priopćeno je iz SDA.

Bild.ba

Previous articleNorvežani snimili pjesmu pred utakmicu: “Haland će od Srba napraviti salatu”
Next articleOd azerbajdžanskih granata nastradala dva francuska novinara