Komšić i Džaferović: Srbija nastavlja provoditi svoj ratni plan kroz progon građana BiH

Uhićenje bosanskohercegovačkog državljanina Edina Vranja u Srbiji kojega se tereti za ratne zločine nad Srbima u istočnoj Bosni predstavlja pokušaj revidiranja istine o ratu, poručila su u ponedjeljak dvojica bošnjačkih članova državnog vrha BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Zajedničko priopćenje dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva BiH uslijedilo je nakon što se veleposlanik Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević odbio odazvati pozivu za sastanak s predsjedavajućim Komšićem zbog uhićenja 56-godišnjeg Edina Vranja, koji je dugi niz godina bio visokopozicionirani dužnosnik Federalne uprave policije (FUP).

Vlasti Srbije su zbog navodne umiješanosti u ratne zločine u istočnoj Bosni uhitile su u nedjelju Vranja što je izazvalo oštra reagiranja bošnjačkih stranaka i javnosti.

Prigodom prijelaza granice Vranj je zadržan budući je za njim bila raspisana tjeralica zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv zarobljenih Srba u istočnoj Bosni.

On se tereti da je u razdoblju od siječnja 1993. do kraja 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu sudjelovao u zlostavljanju i prebijanju srpskih ratnih zarobljenika.

Njemu je određeno 48-satno zadržavanje u policijskom pritvoru nakon čega će biti predan Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu.

“Činjenica da, s jedne strane, srbijanske vlasti štite pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, kao i čitav niz osumnjičenih za genocid u Srebrenici i druge zločine, a da s druge strane kontinuirano uhićuju pripadnike oružanih i policijskih snaga RBiH, jasno ukazuje da pravi cilj nije procesuiranje ratnih zločina, već selektivni progon s političkim motivima”, stoji u reagiranju Komšića i Džaferovića.

Dodali su kako je cilj srbijanskih vlasti revidiranje istine o ratu u BiH izjednačavanjem zaraćenih strana.

Oni su dodali da se radi o ‘proračunatom progonu građana Bosne i Hercegovine’ čime Srbija zloporabi načelo univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina, te su Srbiju optužili da je bila agresor u posljednjem ratu.

“Podsjećamo da je Srbija potpisnica Daytonskog sporazuma kao agresorska strana, jer međunarodne mirovne sporazume potpisuju isključivo sudionici u međunarodnim oružanim sukobima. Očigledno je da ista ta Srbija nastavlja provoditi svoj ratni plan kroz progon građana BiH”, stoji u priopćenju.

Hina

Previous articleVlada HNŽ-a pokrovitelj zajedničkog koncerta četiri nacionalna kulturna društva
Next articleDodik: Ne krijemo planove, želimo da Republika Srpska bude neovisna država
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments