Konačno pokrenut postupak za rješavanje ubojstava Pere Glavočevića i Pere Božića

Izvor: BIRN

Ured za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije pri Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (GV HNS BiH) pozdravio je rad Državnog tužiteljstva, koje je, kako je navedeno, konačno poduzelo niz istražnih aktivnosti u cilju otkrivanja počinitelja ubojstava Pere Glavočevića i Pere Božića, počinjenih u srpnja 1993. godine na području Fojnice.

Zvonko Vidović iz Ureda za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije pri GV-u HNS-a BiH kazao je da je Tužiteljstvo BiH konačno intenzivno krenulo s radom na predmetu te je u zadnje vrijeme poduzelo niz istražnih aktivnosti u cilju otkrivanja počinitelja dva ubojstva, saslušavši i neke od svjedoka koji bi mogli dati korisne informacije o zločinu.

– Naravno da sam svjestan činjenice kako, u zaštiti ciljeva istrage koja se provodi, Tužiteljstvo nije u mogućnosti ustupiti podatke o sadržaju provedenih radnji niti radnji koje se trenutačno provode, ali me raduje spoznaja kako je predmet konačno pokrenut s mrtve točke s obzirom na činjenicu što se do sada na njemu radilo! Nadam se kako je i ovaj tekst doprinio tomu – rekao je Vidović, koji se ranije obraćao Tužiteljstvu u ime obitelji koje već dugo čekaju na pravdu.

BIRN-u BiH je 11. rujna ove godine objavio tekst o dvadesetsedmogodišnjoj borbi obitelji ubijenih i njihovim apelima za ubrzanje rada na rasvjetljavanju zločina.

Kako je BIRN BiH ranije pisao, obitelji Glavočević i Božić više puta su se obraćale i Županijskom tužiteljstvu u Travniku i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine tražeći da se slučaj riješi, jer svjedoci ovog zločina umiru.

Vidović je tada naveo da je prvi put kaznena prijava protiv osobe označene kao izvršitelj zločina podnesena 8. studenoga 1994. godine tadašnjem tužiteljstvu u Vitezu, a potom i godinu kasnije. Uz to, predan je Višem sudu u Travniku 1996. godine, kako tvrdi Vidović, i zahtjev za provođenje istrage protiv četiri nekadašnja pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) zbog provođenja u djelo “ideje o etnički čistoj Fojnici”.

Ipak, o predmetu za ubojstva Glavočevića i Božića se, kako je tada za BIRN BiH kazao Vidović, ništa nije znalo niti radilo do 1999. godine.

– Te godine je predmet zaveden u Županijskom tužiteljstvu Travnik i tek nakon više od deset godina predmet je, sukladno obvezama iz Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, dostavljen Tužiteljstvu BiH 6. listopada 2011. godine – rekao je Vidović, dodavši da je od tada obitelji Pere Glavočevića uputila Županijskom tužiteljstvu u Travniku i Tužiteljstvu BiH više urgencija, koje su, kao i odgovori, dostavljeni BIRN-u BiH na uvid.

Bild.baKomentari

Next Post

Poljak bio nijem pa u Međugorju - propjevao!

Sub ruj 26 , 2020
Kacper Samek (23) iz Poljske imao je autizam, nije mogao govoriti. Progovorio je za prošlu Novu godinu u crkvi svetoga Jakova u Međugorju dok se pjevala “Ave Marija”. Prvi put ovaj bolesni mladić tada je bio u Međugorju i progovorio je upravo dok je pjevao u crkvi tu poznatu pjesmu […]