Kosovo će uskoro dobiti novu vladu

Izvor: Hina

Foto: Anadolija

Na sjednici Skupštine Kosova u srijedu bi trebala biti izbrana nova vlada, nakon što je objavljena puna odluka Ustavnog suda Kosova da je dekret predsjednika Kosova Hashima Thacija o imenovanju Avdullaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova mandatarom za sastav nove vlade u skladu s Ustavom Kosova.

Hoti je u utorak predstavio listu imena ministara iz njegove stranke u novoj vladi.

Kako je javila Koha ditore, Driton Selmanaj je predložen za potpredsjednika vlade, Agim Veliu za ministra unutarnjih poslova, Arban Abrashi za ministra za infrastrukturu, Anton Quni za ministra odbrane, Vlora Dumoshi za ministricu kulture, omladine i sporta, Armend Zemaj za ministra zdravlja, Hikmete Bajrami za ministra financija i Besian Mustafa za ministra poljoprivrede.

Thaci je u izjavi medijima kazao da je dobio kompletnu odluku Ustavnog suda Kosova, čime je otvoren put za formiranje nove vlade.

Ustavni sud Kosova 28. svibnja priopćio je da je jednoglasno odlučio da je dekret predsjednika Kosova o imenovanju Hotija iz drugoplasirane stranke, Demokratskog saveza Kosova, mandatarom za sastav nove vlade u skladu s Ustavom.

Premijer Kosova u tehničkom mandatu i čelnik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti smatra odluku Ustavnog suda Kosova nepravednom i neprihvatljivom, prenose mediji.

Bild.baKomentari

Next Post

U Uskoplju završilo stanje prirodne nesreće

Sri lip 3 , 2020
Načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević donio je odluku o prestanku stanja nesreće u tom gradu, uzrokovane pojavom virusa COVID-19.