Krizni stožer Ministarstva zdravstva ovom će odlukom naljutiti mnoge

Izvor: Bild.ba

Krizni stožer ministarstva zdravstva

Krizni stožer Ministarstva zdravstva u KS donio je odluku koja se mnogima neće svidjeti. Riječ je o obveznom nošenju zaštitnih maskih.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo podsjeća da je 17. srpnja ove godine na teritoriju FBiH proglašena epidemija izazvana koronavirusom.

Proglašenje epidemije podrazumijeva poštivanje svih naredbi stožera i zakonskih odredbi definiranih u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

Naredbom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 26. lipnja ove godine propisano je obvezno korištenje zaštitnih maski za lice.

Postupanje u suprotnosti s mjerama iz ove naredbe predstavlja kršenje odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

Isto povlači sve zakonom propisane sankcije protiv prekrišitelja.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva KS smatra potrebnim započeti s dosljednom primjenom odredbi navedenog Zakona, te kažnjavanju kršitelja Naredbe.

Smjernice WHO-a preporučuju da osobe sa simptomima koji ukazuju na Covid-19 nose medicinsku masku, samoizoliraju se i zatraže savjet liječnika ako osjete simptome.

U simptome spadaju: groznica, kašalj, zamor, gubitak apetita, kratak dah i bol u mišićima, javlja Bild.ba.

Navode se i ostali nespecifični simptomi. To su: bol u grlu, nazalna kongestija, glavobolja, dijareja, mučnina i povraćanje.

Također su prijavljeni gubitak osjećaja mirisa i okusa prije početka respiratornih simptoma.

Član 3. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH normirao je da je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave.

Krizni stožer KS poziva medije, kao i pojedince, da se informiraju samo iz relevantnih, zvaničnih i provjerenih izvora.

Pozvali su i laike da ne dijele savjete kako treba uzimati pojedini lijek. Cijelo priopćenje na stranicama Vlade KS.

Bild.baKomentari

Next Post

U Srbiji 311 novozaraženih, preminulo još osam osoba

Ned kol 2 , 2020
U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 311 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je osam osoba.
Mostaru