Agatha Christie već 45 godina piše neke nebeske detektivske priče

Agatha Christie
Agatha Christie umrla prije 45 godina
Agatha Christie
Agatha Christie umrla prije 45 godina

“Kraljica krimića” , britanska spisateljica kriminalističkih romana Agatha Christie umrla je 12. siječnja 1976. godine u svojoj 86. godini života.

Rođena je kao Agatha Miller 1890. godine, a 1914. se udala za svog prvog muža Archieja Christieja čije prezime je zadržala nakon razvoda 1928. godine.

U zapletu poput onih u svojim romanima, Agatha je 1926. godine nestala na punih 11 dana, prenosi HMS.

Spisateljici je u to turbulentno vrijeme umrla majka te je otkrila da muž ima aferu tako da je samo sjela u svoj automobil i nestala.

Auto je pronađen napušten i policija se već bojala najgoreg, no 11 dana kasnije Christie se pojavila u hotelu Old Swan nikada ne otkrivši gdje je bila.


Zanimljivo je kako se u hotel prijavila s prezimenom muževe ljubavnice.

Godine 1930. udala se po drugi put. Njen odabranik bio je arheolog Max Mallowan kojeg je upoznala na arheološkom iskopavanju kao entuzijastični arheolog amater.

On je svoj viteški čin primio 1968. zbog zasluga na polju arheologije, dok je Agatha imenovana titulom Dame tri godine kasnije.

Time su postali svojevrstan “power couple” svog vremena.

Tijekom svoje književne karijere, duže od pola stoljeća, napisala je 79 knjiga (od kojih su 66 kriminalistički romani) i više zbirki kratkih priča, koje su prodane u preko dvije milijarde primjeraka ciljem svijeta i prevedene na više od 50 jezika.

Godine 2013. proglašena za najboljeg pisca detektivskih priča, a njezin roman Ubojstvo Rogera Ackroyda za najbolji kriminalistički roman svih vremena.

U čast svojih književnih dijela, imenovana je za zapovjednik Reda Britanske imperije 1956. godine, a sljedeće godine je postala predsjednik “Kluba detektiva”.

Bild.ba

Previous article‘Hrvatska ima najveći dvotjedni pad novozaraženih u EU’
Next articlePoznato je gdje će Zvonimir Vukoja nastaviti karijeru