“Božidar Violić obilježio je čitavo jedno doba”

“Božidar Violić obilježio je čitavo jedno doba”

Foto: enciklopedija.hr

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu smrti Božidara Violića, velikog hrvatskog redatelja koji je obilježio čitavo jedno doba, istaknuvši da se Violić svojim iznimnim teatrološkim radom upisao u povijest hrvatskoga kazališta.

“Božidar Violić, jedan od pripadnika tzv. gavelijanskog redateljskog kartela, u svojoj je bogatoj karijeri dugi niz godina bio vezan upravo uz Dramsko kazalište Gavella, kao i uz Zagrebačko kazalište mladih u kojem je u svojstvu umjetničkog ravnatelja, redatelja i dramaturga radio do umirovljenja. Režirao je i u mnogim drugim kazalištima te na festivalima, a svoje je golemo znanje rado prenosio mladim kolegama predajući glumu i režiju na Akademiji dramske umjetnosti i gostujući u inozemstvu”, stoji u sućuti ministrice kulture.

Violić je pisao filmske scenarije za najvažnije hrvatske filmove 20. stoljeća kao što su “Mirisi, zlato i tamjan” i “Breza” Ante Babaje, objavio knjige “Lica i sjene” i “Isprika: ogledi i pamćenja te brojne kazališne osvrte”. Za svoj veliki doprinos kulturi ovjenčan je 1994. godine Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo.

“Svojim iznimnim teatrološkim radom upisao se u povijest hrvatskog kazališta gdje će ostati upamćen kao jedan od naših najznačajnijih redatelja svih vremena,  a njegovim odlaskom ostaje velika praznina u hrvatskom kulturnom prostoru”, istaknula je Obuljen Koržinek.

Bild.ba