Božo Ljubić objasnio zašto je protiv bojkota izbora te zašto misli da BiH postaje sigurnosni problem

Neki tvrde da bi Hrvati trebali, ako ne dođe do izmjene zakona, bojkotirati izbore, no Ljubić smatra da to ne bi bio dobar potez.

N1

Gost Novog dana N1 u Zagrebu bio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Komentirao je izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te njihovo prepucavanje oko položaja Hrvata u BiH.

“Za nas je najvažnije da predsjednik države i predsjednik Vlade podržavaju ostvarenje hrvatske jednakopravnosti u BiH. Nama u BiH, s obzirom na situaciju u kojoj jesmo, najmanje treba da arbitriramo oko političkog sukoba u Hrvatskoj. Vjerujem da će i premijer i predsjednik naći načina za jedno koordinirano djelovanje kako da se realizira, u prvom redu strateški hrvatski državni i nacionalni interes, a onda i interes Hrvata u BiH. Licitira se u Hrvatskoj o tome tko je prvi počeo, ja dugo pratim političke procese u Hrvatskoj, BiH i regiji. 15 godina, od 2000. do 2015. Hrvatska se potpuno nezainteresirano odnosila prema ustavnim obvezama i činjenici da je potpisnica Dayton i da je BiH strateški interes Hrvatske, čak i da nema Hrvata u njoj. Tek zadnjih godina vidimo pozitivne promjene. Intenzivnije se Hrvatska počela baviti ovim pitanjem nakon usvajanja Nacionalne strategije u Saboru, nakon Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, čiji sam ja inicijator, te nakon izbora Plenkovićeve Vlade, Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak i, evo sada, Zorana Milanovića”, rekao je Ljubić.

Ističe da je ono što oni žele sinergija u Hrvatskoj u odnosu na pitanje Hrvata u BiH. Dodaje da se ovim pitanjem više treba pozabaviti i međunarodna zajednica.

“Bošnjačka strana ne želi dogovor, nije ga ni dosad htjela jer da jest, bio bi postignut. U BiH u ovom trenutku nema istinske volje da se stvari stabiliziraju na način kako jedino BiH može funkcionirati – kao država tri konstitutivna naroda. Dio elita ne stremi prema Europskoj uniji i prema NATO-u. U ovom trenutku jedino hrvatske političke elite i hrvatski građani su istinski opredijeljeni prema EU i NATO-u. Mi ni vrijednosno ni religijski ni na bilo koji drugi način ne vidimo svoje mjesto ni u Moskvi ni u Ankari. Za razliku od političkih elita druga dva, ne govorim tu o narodima. Mislim da se međunarodna zajednica mora pozabaviti BiH ne na birokratskoj, veleposlaničkoj razini, već na političko-strateškoj razini jer inače stvari neće biti dobre”, upozorava Ljubić.


Neki tvrde da bi Hrvati trebali, ako ne dođe do izmjene zakona, bojkotirati izbore, no Ljubić smatra da to ne bi bio dobar potez.

“Imali smo primjere u susjedstvu, to nije ništa riješilo. Blokada izbora također ne bi bila dobro prihvaćena u međunarodnoj zajednici, a i Hrvati bi mogli biti percipirani kao krivci. Mislim da će se hrvatske stranke prijaviti na izbore, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, nije isključeno da će se dogoditi neke izmjene zakona. Visoki međunarodni predstavnici su ovlašteni da nametnu bilo koji pa i izborni zakon jer postoje jasni gabariti. Hoće li ili neće to napraviti, vidjet ćemo. Što će se događati ovih pet mjeseci, ne znam. Možda se dogode neke pozitivne stvari. Ako bi bošnjačka strana realizirala ono što je najavila ovih dana, da će Hrvatima uzeti ne samo člana Predsjedništva, nego i Dom naroda, to bi Hrvate izbacilo skroz iz vlasti. Papirnatu konstitutivnost to bi potpuno negiralo, BiH bi završila u još dubljoj krizi, a vidjevši što se sve događa u svijetu, na BiH u ovom trenutku treba gledati i kao sigurnosni problem”, rekao je Ljubić.

SOURCEBild.ba
Previous articleBivši trener Širokog oduševio je javnost, ali ne i NS BiH. Pogledajte zbog čega su mu udijelili opomenu
Next articleČović na obilježavanju godišnjice zaustavljanja tenkova JNA: Da nije bilo HVO, ne bi bilo ni BiH
Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
putnik83

Zanimljivo je kako “hrvatski tisak” pod kontrolom britanskih obavještajnih službi napada Bild.ba kao “HDZ-ovsko glasilo” koje “pokreće ofanzivu” na premijera Plenkovića?
Na svaki se način medijski želi potkopati dr.Čovića,predsjednika Milanovića i predstaviti ih kao “ruske igrače”? U suštini je na dijelu obavještajni rat protiv Hrvata.
Konkretno mislim na Jutarnji list, koji je toliko “obojan” da stanje u Ukrajini PROJICIRA hrvatskom narodu s britanskog The Gardiana?Po napucima MI6 i MI5.
Poznato je da je Hrvatska premrežena britanskom agenturom (zakletim neprijateljima Hrvata) još od dolaska Stjepana Mesića kad su britanski operativci vršljali po arhivskoj građi Ureda predsjednika i odnosili klasificirane dokumente za haški konstrukt o tzv.”Udruženom poduhvatu”.
 „Od vremena još od Krista nova licascena istavražije sile se trude da nas ne bude.“

putnik83

Hrvatski narod kao i bezbroj puta do sad treba nastupat mudro,odmjereno i dugoročno.U skladu s geopolitičkom slikom svijeta i sigurnosnim izazovima 21.stoljeća.
U eri velikog rata na istoku Europe nitko ne želi nove tenzije na Dinarskom poluotoku.
Člana Predsjedništva BIH Hrvati mogu “žrtvovat” zarad dugoročnih ciljeva.Neka Bošnjaci izaberu Komšića,to je čak i dobro.Nekad bit “prevaren” i ponižen i nije loše,ako se tenzija kanalizira u pravom smjeru.
Ono što je sudbonosno važno za Hrvate Dom je naroda.Hrvati moraju pod svaku cijenu sačuvat 2/3 kontrolu nad klubom Hrvata u Domu naroda BIH.
Jasno je da u konačnici rješenje nije dogovor s Bošnjacima niti izmjena izbornog zakona, već hrvatska etno-teritorijalna jedinica.I to treba jasno proglasit glavnim nacionalnim ciljem i na tom dugoročno radit.Ma koliko trebalo.