Danas su “Mladenci” ili “Nevina dječica”

Danas se u Crkvi spominjemo Nevine dječice. Ovaj blagdan pučki se zove i Sveti mladenci.

Danas se u Crkvi spominjemo Nevine dječice. Ovaj blagdan pučki se zove i Sveti mladenci.

28. prosinca Crkva slavi spomendan Nevine dječice, odnosno prisjeća se sve one nevine dječice do dvije godine starosti koju je dao poubijati židovski kralj Herod, htijući se na takav način riješiti novog Kralja – Isusa, prenosi JabukaTV.

Tada se Herod, videći da su ga magi izigrali, veoma rasrdi te naredi da se poubijaju u Betlehemu i njegovoj okolici sva muška djeca od dvije godine pa naniže, prema vremenu za koje se pomno raspitao u maga. Tada se ispuni riječ proroka Jeremije: “Glas u Rami ču se – plač i jauk mnogi: to za djecom Rahela tuži – neutješna što ih nema.” (Mt 2,16–18).

Pokolj – riječ od koje niti jedna izvedenica nije ugodna uhu; poklati, zaklati, preklati; pogotovo ako se odnosi na nasilje koje se izvršilo nad nejakima i nevinima.

Nevin – stanje u kojem svi dolazimo na ovaj svijet ali i u kojem su mnogi otišli s njega; obično ga povezujemo s djecom; asocira na čistoću, neiskvarenost, dobrotu, neokaljanost grijehom i grješnošću, mir, bjelinu; stanje u kojem smo na najizvrsniji način povezani s Bogom.


Dječica – mala djeca, nevina djeca, djeca koja se još ne mogu koristiti razumom da bi sama mogla živjeti i skrbiti o sebi, dječica kojoj treba ljubav da bi rasla; skup malih, nevinih anđela koje je Bog darovao obiteljima, skupocjenost, vrijednost, Božji blagoslov.

Liturgijska slavlja poslije Božića puna su ljepote i znakovitosti, bremenita porukama vjere. Poslije mučeništva, zatim smrti ljubljenog učenika, božićno vrijeme nas uvodi i u razmatranja o pokolju nevine dječice kojega je naredio Herod.

Moćni kralj u strahu za vlast oštricu svoga mača okreće na one najmanje i najnevinije u njegovu kraljevstvu, malenu i nevinu dječicu. Kakav paradoks – on, koji je pod sobom imao kraljevstvo osjeća se ugrožen od najmanjih u njemu, piše Vjera i djela.

Bog, čiju rođenost u Betlehemu Herodu naviještaju magi, postaje takva prijetnja kralju, da se ne libi zbog toga okrvaviti svoje ruke krvlju nevinih. Koliki i danas, nose krv nevinih na svojim rukama. Možda mogu ubiti savjest u sebi, ali Boga ne mogu – baš kao što to nije mogao ni Herod.

 

SOURCEBild.ba
Previous articleKod Bosanskog Grahova pukla brana na umjetnom jezeru
Next articleSRAMOTNO Šovinistički ispad SDA-ovog načelnika: Božićna čestitka je provokacija…
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments