Divna gesta patrijarha Porfirija: Zapalimo svijeće za sve stradale u Vukovaru

Patrijarh je istaknuo da je vjera prostor autentičnog i pravog života kao i da se iz vjere u Kristovu riječ gradi specifičan sustav vrijednosti.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije danas je na liturgiji u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu pozvao vjernike da upute molitvu i zapale svijeće za sve stradale i nestale u Vukovaru, javlja Srna.

“Upravo u evanđeoskom kontekstu, u pozivu Božjem da služimo Kristovoj volji, a to znači modelu savršenog čovjeka, čovjeka slobode, vjere, ljubavi i nade, gdje nas Gospod poziva da služimo svijetu i da njegov sustav vrijednosti bude i naš, sjećamo se svih postradalih nevinih žrtava u Vukovaru. Znamo da je čovjekov život svetinja i da oduzeti nekome život jeste udar na svetinju i uzimanje svetinje”, istaknuo je patrijarh Porfirije.

On je naveo da je Vukovar bio grad simbol saživota različitosti “i zajednice u kojoj supostoje oni koji su različiti po raznim parametrima”, a danas se “gotovo prepolovio”.

“Molim vas da, kao i svake godine, upalimo jednu molitvenu sveću za sve koji su tamo postradali. Kao i da uputimo molitvu za sve koji su nestali i kojima se ne zna grob”, istaknuo je patrijarh Porfirije.

On je pozvao vjernike da upute molitvu kao izraz vjere i ljubavi prema čovjeku kao takvom, “da budemo ljudi mira, da volimo druge i različite i tim putem afirmiramo sebe, jer samo kroz dijeljenje postajemo bogatiji”.


“Molim vas da uputimo molitvu za sve postradale u Vukovaru, za sve nevine žrtve i da molimo Boga da u svijetu među ljudima vladaju mir, razumijevanje i poštovanje, jer Zemlja je toliko lijepa i bogata da ima mjesta za sve i svako koristeći svoje potencijale može tu Zemlju ukrašavati i obogaćivati sobom. Naša vjera nas obvezuje da svuda ispunjavamo evanđelje Božje kao zakon svoga života”, dodao je patrijarh Porfirije.

On je istakuno da je vjera prostor autentičnog i pravog života kao i da se iz vjere u Kristovu riječ gradi specifičan sustav vrijednosti, prenosi portal “Novosti”.

“Molitva prije svega preobražava nas. Moleći se za one koji nam čine nepravdu jačamo i sami sebe, počinjemo se gledati drugačije, ne pomišljamo na osvetoljubivost i zlopamćenje. Tako se i onaj kraj nas mijenja, postaje drugačiji i više nam ne smeta”, ukazao je patrijarh Porfirije.

SOURCESrna
Previous articleJedan je hrvatski narod! Na Poljudu se orila Moja Hercegovina, pogledajte video!
Next articleDemi Lovato kaže da bi bila u vezi s vanzemaljcem. Inače, vjeruje u vanzemaljce
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments