Godišnjica smrti jednog od najvećih

Iako je pisao o ozbiljnim temama, Dickensov stil je pun sarkazma i crnog humora.

Engleski pisac i književni klasik Charles Dickens (1812-1870), osnivač socijalnog romana, tipičan predstavnik realizma i jedan od najvećih pripovjedača, umro je na današnji dan, 9. lipnja 1870. godine.

Književni znalci smatraju da je Dickens “slikar” srednjeg i nižeg građanskog staleža, te da je iznio na vidjelo strahovitu nepravednost u viktorijanskom engleskom društvu, čime je uzburkao javno mnijenje, a parlament nagnao da provede socijalne reforme.

Napisao je dvadesetak djela, uglavnom romana: “Oliver Twist”, “Sumorna kuća”, “Cvrčak na ognjištu”, “Priča o dva grada”, “Božićna pjesma”, “Veliko očekivanje”, “David Copperfiled”, “Posmrtni spisi Pickwickova kluba”, pripovijetke “Tri duha”, “Cvrčak na ognjištu”, “Bitka života”…

Dok je bio dijete njegova obitelj je često mijenjala mjesto boravka u potrazi za poslom. Kratko se školovao u privatnoj školi. Nakon što mu je otac uhićen zbog dugova, Dickens je radio u tvornici kreme za cipele.

Kad je odrastao, počeo je raditi kao novinar. Napisao je više obimnih romana. O tome koliko je njegov rad bio popularan u njegovo vrijeme govori to da se sva njegova djela, od prvog objavljivanja, stalno iznova tiskaju.


Iako je pisao o ozbiljnim temama, Dickensov stil je pun sarkazma i crnog humora.

Dickens je za svoje najbolje djelo smatrao “Davida Copperfileda”, roman koji sadrži dosta autobiografskih elemenata.

Zagonetnost i tajanstvenost fabula njegovih romana tragovi su prethodne stilske formacije romantizma, a njegova djela odražavaju sklonost humoru i satiri, ali i primjesa romantičnog i sentimentalnog.

SOURCEBild.ba
Previous articleProcurili detalji potpunog raspada u Bayernu. Lewandowski odbrusio: ‘Ja sam taj koji je zabio 41 gol, a ne ti’
Next articleMilanoviću su Hrvati u BiH bitniji od sukoba s Plenkovićem: Hoće li premijer prihvatiti ruku pomirenja?
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments