HNK Mostar: Od spremačice do ravnatelja, svima je uistinu stalo do nove predstave

HNK Mostar: Od spremačice do ravnatelja, svima je uistinu stalo do nove predstave

Pripreme za novu predstavu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru pod nazivom “Isus, sin Čovječji” teku odlično, uz malo usporeniji ritam zbog povremenih potreba za izolacijama i samoizolacijama.

Otkrila je to zagrebačka scenografkinja Vesna Režić koja već peti put surađuje s HNK Mostar, dodavši kako je svakom suradnjom sve više i više oduševljena i zadovoljna.

– Do sada smo zajedno stvorili ‘Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja’, ‘Logorilijadu’, ‘Kraljevo’ i dokumentarno-glazbeni pastoral ‘Didak – svjetlost iz Hercegovine’. Tako ugodna radna atmosfera uz visoku razinu stručnosti i potpunu posvećenost poslu, uistinu se rijetko viđa – navela je Režić.

‘LAKO JE SURAĐIVATI S LJUDIMA KOJI VOLE TO ŠTO RADE’

Ova scenografkinja naglašava kako je u HNK Mostar svima, od spremačice do ravnatelja, uistinu stalo do predstave i daju sve od sebe kako bi proces stvaranja bio što protočniji i ugodniji.

– Lako je surađivati s ljudima koji vole to što rade i mjesto gdje rade, tada se neke stvari, koje bi drugdje bile problem, čudotvorno rješavaju same od sebe. Između ostalih prednosti rada u HNK Mostar, istaknula bih i dobro opremljenu kuhinju u tzv. tehničkoj sobi, gdje, uz ugodna druženja prožeta razgovorima o predstavi u nastajanju, možemo uživati i u kulinarskim majstorijama višestruko talentiranih članova radnog kolektiva – dodaje.

Režić poručuje kako je sigurna da će u novoj predstavi “Isus, sin Čovječji” ponovno stvoriti jedno toplo djelo, uz jedini problem vezan za korona krizu koja usporava proces njegovog nastanka.

– Korona kriza nam je svima malo poremetila planove. Neke predstave su otkazane, neke odgođene, neke premijere su nakon odgoda ipak ugledale svjetla reflektora, a neke neće nikada. Neizvjesnost vlada. Prilagođavamo se u hodu, usporavamo u ovim brzim vremenima, što možda vuče i nešto dobro za sobom – istaknula je.

RAD U HNK MOSTAR – ‘LIJEPO ISKUSTVO BEZ IMALO STRESA’

Osim scenografkinje, iz Zagreba je povodom pripreme nove predstave stigla i kostimografkinja Mirjana Zagorec, koja je također već dobro poznato lice u HNK Mostar. Zagorec također često surađuje s mostarskim kazalištem, a njezini kostimi mogu se vidjeti u predstavama “Hamlet u selu Mrduša Donja”, “Logorilijada”, “Kraljevo”, a uskoro i u novoj predstavi “Isus, sin Čovječji”.

– Sve predstave koje sam radila napravljene su sa ljudima koji su vrlo profesionalni u svome poslu i svaka suradnja s timom mostarskog HNK bila mi je pravi užitak. Rad u Mostaru za mene je jedno lijepo iskustvo lišeno stresa koji me uglavnom prati u mojoj tridesetogodišnjoj karijeri slobodnog umjetnika. Ovdje se u ležernoj atmosferi i sa ugodnim suradnicima jednostavno osjećam sretno – izjavila je Zagorec.

NEIZVJESNA VREMENA ZA SLOBODNE UMJETNIKE

Budući kako je Mirjana Zagorec slobodni umjetnik, posebno ju je pogodila epidemiološka situacija jer nema stalne prihode i u situaciji je, otkriva, da živi od danas do sutra.

– Zahvalna sam što trenutno imam priliku raditi u Mostaru. Rad na predstavi ‘Isus, sin Čovječji’ me u ovim neizvjesnim vremenima neizmjerno veseli i ispunjava. Tomu doprinosi prijateljska atmosfera u HNK Mostar, a svakako i ugođaj samoga grada u koji sam se zaljubila i stvorila jednu neraskidivu vezu – opisuje ova kostimografkinja.

Podsjetimo, dramatizacijom veličanstvene poezije u prozi Halila Džubrana, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru priprema novi, zanimljiv kazališni komad pod nazivom “Isus, sin Čovječji”. Redatelj predstave je Robert Pehar, a glumit će cijeli ansambl ovog kazališta uz nekoliko gostiju. Premijera predstave planirana je u utorak, 11. svibnja.

Bild.ba