Hoće li pandemija koronavirusa dotući kulturu u BiH

Pandemija koronavirusa utjecala je i na kulturu. Voditelji kulturnih institucija brinu za finansijski opstanak. Izgubili su sponzore, zaradu od prodaje ulaznica, ali su se suočili i s proračunskim rezovima. Slijedi li kulturni kolaps?

Pored pustih gradskih ulica, ugostiteljskih i drugih objekata, prazne su i pozornice. Zbog koronavirusa, u karanteni se našla i kulturna scena. Kultura, koja je i u stabilnim vremenima imala poteškoća s financiranjem, sada bi se mogla suočiti s novim problemima.

-Nama je trajno stanje krize kad su u pitanju financijska sredstva. Moramo koristiti više različitih izvora za normalno funkcioniranje. Sada kada smo se našli u pandemiji situacija je otežana jer nismo u mogućnosti obavljati redovnu djelatnost kroz koju smo dobijali prihode – kaže ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja.

Ravnatelj Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača Danijel Vidović ističe da su sve aktivnosti su zbog mjera opreza do daljnjeg obustavljene i da su samim tim ostali bez dijela prihoda koje na taj način ostvaruju.

Rješenje su tražili od gradskih, ali i viših razina vlasti. Kažu, razumijevanje postoji.

-Drago nam je i raduje nas činjenica da su u Mostaru uvijdjeli poteškoće u pozorištu te da su odlučili sufinancirati dio gubitaka. S druge strane nas zabrinjava rizično ponašanje kantonalne Vlade s kojom inače dobro surađujemo, ali sada ne znamo kakva će biti njihova reakcija u pogledu financiranja – kaže glasnogovornica Narodnog pozorišta Mostar Adna Mrgan.

-Najkonkretnije poteze i svojevrsnu pomoć očekujemo od Mostara. Jučer sam imao razgovor s voditeljicom Odjela za kulturu. Obećali su pomoć, uz redovna proračunska sredstva koja dobijamo od njih kao osnivača -naglašava Vukoja.

Iako suočeni s gubitkom sponzora, nedostatkom zarade od ulaznica, ali i rezovima iz proračuna, djelatnici su još uvijek na svojim radnim mjestima.

-Učinit ćemo sve što se tiče naše ustanove da zadržimo sva radna mjesta – kaže direktor Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača.

-U odnosu na sistematizaciju radnih mjesta imamo duplo manje zaposlenih nego što bi trebali imati. Tako da nam ni to nije dovoljno za normalno funkcioniranje, a kamoli kad bi bili prisiljeni još nekoga i otpuštati – naglašava ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Sjedišta su prazna, ali na sceni se još radi. Predstave su se preselile na Youtube kanale, kao i komunikacija s gledateljima. Iako je koronavirus dodatno ugrozio kulturnu industriju, barem joj je, putem interneta, udahnuo novi život, prenosi BHRT.

Bild.baKomentari

Next Post

Danas je godišnjica Bljeska, jedne od najvažnijih operacija Domovinskog rata

Pet svi 1 , 2020
Hrvatska danas obilježava 25. godišnjicu Vojno-redarstvene operacije Bljesak u kojoj je 1995. godine oslobođeno oko 500 kvadratnih kilometara zapadne Slavonije, kako navode, jedan od ključnih događaja Domovinskog rata. U vrijeme epidemije koronavirusa, akcija “Bljesak” bit će obilježena Lijepom našom koja će biti izvedena u Okučanima. Državni vrh i izaslanstva hrvatskih […]