Hrvati su posebno ugroženi u BiH

Hrvati su posebno ugroženi u BiH

Foto: KTA

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i banjalučki biskup Franjo Komarica ponovo su u ponedjeljak upozorili na činjenicu kako iz Bosne i Hercegovine Hrvati nastavljaju odlaziti, a broj vjernika neprekidno se smanjuje.

Otvarajući redovito zasjedanje Biskupske konferencije BiH u Banja Luci kardinal Puljić je kazao kako su Hrvati u BiH, kao pripadnici najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, posebice ugroženi lošim općim stanjem u BiH.

– Temeljni uzrok odlaska sigurno je ekonomske naravi, ali ima i političkih igara koje, nekada iz kulisa, a nekada i sasvim otvoreno, provode pojedine političke opcije ovisno od toga gdje je tko moćniji i brojniji. Osim toga, stalna sukobljavanja i nespremnost na zajedničku suradnju na političkom planu koči razvoj ove zemlje i uzrokuje brojne konkretne poteškoće svim stanovnicima, a posebno onima koji su na rubu društva, kazao je kardinal Puljić kako ga citira Katolička tiskovna agencija Bk BiH (KTA).

Foto: KTA

Kao primjer osporavanja prava Hrvata naveo je prijepore koje je izazvalo obilježavanje bleiburške tragedije uz misu u sarajevskoj katedrali istaknuvši kako će unatoč takvim kušnjama Crkva i njezini svećenici hrabro nastaviti svjedočiti svoju vjeru i braniti čovjeka, život i obiteljsko zajedništvo.

Banjalučki biskup Komarica potvrdio je kako se i malobrojni vjernici koji su ostali na području te biskupije sada iseljavaju jer ne mogu opstati.

– Uslijed sve teže ekonomske situacije i opće deprimirajuće društvene atmosfere u zemlji, svjedočimo u našim župama novom iseljavanju u druge zemlje radno sposobnog pučanstva, uključujući i cijele obitelji – kazao je biskup Komarica dodajući da se još uvijek sprječava odavno zatraženi povratak nacionaliziranih crkvenih dobara na području Banje Luke i Bosanske Gradiške te Bosanskog Novog, prenosi Hina.

Foto: KTA

Kazao je kako Crkva ima problem s vlastima Republike Srpske i u nastojanjima da se otkrije sudbina Hrvata, ali i svećenika ubijenih u proteklom ratu.

– Iako je od završetka rata prošlo 25 godina, mi još uvijek, nažalost uzaludno, tražimo da nam ovdašnje entitetske vlasti vrate posmrtne ostatke kidnapiranog iz župne kuće u Novoj Topoli i ubijenog tamošnjeg župnika Ratka Grgića. Do sada nitko nije pozvan na odgovornost ni za njegovo ubojstvo, ni za nasilnu smrt druge naše šestorice svećenika i jedne redovnice, kao i više stotina ubijenih naših župljana, uključujući 70-ak masakriranih katolika sela Briševo u župi Stara Rijeka, podsjetio je biskup Komarica.

Biskup Komarica spomenuo je i nespremnost županijske Vlade da Srednju medicinsku školu i osnovnu kolu Katoličkog školskog centra Ivan Pavao II u Bihaću stavi na proračun pa je Banjalučka biskupija bila prisiljena ući u velike dugove te je sada primorana obustaviti daljnji rad te škole.

Bild.ba