Hrvatska koprodukcija ‘Poslije zime’ kandidat Crne Gore za nagradu Oscar

Nominacije za nagradu Oscar bit će objavljene 8. veljače 2022. godine

Image by analogicus from Pixabay

Debitantski dugometražni igrani film redatelja Ivana Bakrača “Poslije zime”, nastao u koprodukciji Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Francuske, crnogorski je kandidat za nagradu Oscar u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar.

Hrvatski koproducent je Damir Terešak (Maxima film).

“Poslije zime” priča je o petero prijatelja iz djetinjstva u kasnim dvadesetima, koji sada žive na različitim krajevima bivše Jugoslavije i trude se održati svoje prijateljstvo unatoč udaljenosti koja ih dijeli. Suprotstavljaju se patrijarhalnom nasljeđu, ignorirajući posljedice rata i osiromašenog gospodarstva.

Film je svoju svjetsku premijeru imao u kolovozu ove godine u natjecateljskom programu East of the West na Međunarodnom festivalu u Karlovim Varima, a početkom studenog prikazuje se i na festivalu u njemačkom Cottbusu (Film Festival Cottbus).

Režiju i scenarij potpisuje Ivan Bakrač, direktor fotografije je Dušan Grubin, montažerka Nataša Pantić, a za oblikovanje zvuka bili su zaduženi Dario Domitrović, Tomislav Hleb i Dušan Maksimovski. Glazbu potpisuju Alen i Nenad Sinkauz, kostimografiju Milena Miljković, a scenografiju Dragana Baćović. Uloge nose Ivona Kustudić, Ana Vučković, Momčilo Otašević, Petar Burić i Maja Šuša.


Film je nastao u produkciji Artikulacija Filma (Makedonija) i ABHO Filma (Makedonija) te u koprodukciji Akcija Film (Srbija), Biberche Productions (Srbija), Maxima Film (Hrvatska) i Arizona Productions (Francuska), i uz financijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Crne Gore i programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA.

Odluku je jednoglasno donijelo izborno povjerenstvo crnogorskog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u sastavu Ivan Marinović, Gojko Berkuljan, Goran Bjelanović, Edin Jašarović, Žana Gardašević, Radisav Jevrić i Ilija Subotić.

Nominacije za nagradu Oscar bit će objavljene 8. veljače 2022. godine, a svečana dodjela održat će se 27. ožujka, prenosi Hina.

 

SOURCEFena
Previous articleBomba iz Parlamenta: Lovrinović osuo žestoku paljbu po SDA, zatražio da se smijene Turković i Cikotić
Next articlePanika među stanovništvom, a na TV-u ne znaju puno: Nema goriva na benzinskim pumpama zbog hakerskog napada
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments