I Bugojno ima svoj ramazanski top

Foto: Fena
Foto: Fena

Po mnogo čemu će ovaj ramazan biti specifičan, a u Bugojnu i po tome što će se, pucnjima iz ramazanskog topa, oglašavati vrijeme iftara, odnosno kraj posta za postače u tom gradu.

Top je stanovnicma bugojanske općine uručio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, istaknuvši kako je konačni cilj da se tradicija vrati u sve čaršije, odnosno da svi veći gradovi u našoj zemlji imaju po jedan trofejni top.

Kako je kazao načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, građani te općine odavno su priželjkivali jednu ovakvu donaciju, koja će im predstojeće ramazanske dane učiniti posebnim, javila je Fena.

-Počašćeni smo što je ramazanski top stigao i do nas. Raduje nas pažnja i veza koju gradimo sa Sarajevom, i njegovim gradonačelnikom. Ovo je najbolji način da čuvamo našu tradiciju, i još više osnažimo suradnju koju imamo – naglasio je.

Top će se, tijekom trajanja ramazana, nalaziti na više odabranih lokacija, a njegovoj primopredaji prisustvovali su i predstavnici Medžlisa IZ Bugojno.


Izrazili su zadovoljstvo ovom novinom, koja će upotpuniti ramazanske sadržaje u Bugojnu, u razdoblju pandemije koronavirusa.

Bild.ba

Previous articlePogranični stanovnici Srbije i Mađarske od danas mogu normalno preko granice
Next articlePucnjava u Stepinčevoj u Mostaru, ranjena jedna osoba