Još ima Hrvata u BiH koje zanima književnost: Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne održalo godišnju Skupštinu

Umjetnost je, dodao je, od pamtivijeka ovisila o mecenama, donatorima i državi.

FOTO FENA /Denis Leko

Skupština Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB), na kojoj su izabrana radna tijela Skupštine, te podnesena izvješća o radu upravnih tijela Društva, održana je u subotu u Mostaru.

– Ovo je izvještajna skupština koju organiziramo jednom godišnje, a na kojoj se podnese izvješće o radu, predstave se novi članovi, ove godine ih imamo četvero, i pročitaju se sve naše aktivnosti koje smo imali od zadnje Skupštine – kazao je predsjednik DHK HB Ivan Baković.

Govoreći o radu DHK HB, Baković je istaknuo kako je i dalje osnovni problem nepostojanje stalnog izvora financiranja.

– Društvo hrvatskih književnika HB, kao i mnoge druge srodne udruge, nema ni jedan stalan izvor financiranja. Dobijemo nešto sredstava na natječajima koje organiziraju Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova, Fondacija za nakladništvo i slično, s kojima pokrijemo manifestacije koje organiziramo. Međutim, onaj dio za hladni pogon, što podrazumijeva najam prostora, komunalije, plaća jednoj djelatnici, za to se moramo snalaziti i moliti. Nekad smo znali doći čak i u kritičnu situaciju kada nismo uspijevali platiti ni te najosnovnije troškove, kao ni tiskanje našeg časopisa “Osvit”, čiji je 110. broj izašao prije nekoliko dana – kazao je Baković u razgovoru za Fenu.

Umjetnost je, dodao je, od pamtivijeka ovisila o mecenama, donatorima i državi.


– Umjetnost je uvijek bila ovisna o vlastodršcima, ali nekako ovom vremenu u kojem živimo svi se nekako bavimo politikom, svi smo stručnjaci, znalci, a kulturu smo gurnuli skroz u kraj kao da ne postoji. Žalosno je da DHK HB, a i bilo koje drugo društvo u BiH, nije u stanju svojim članovima barem s dijelom troškova pomoći u objavljivanju djela. Možemo samo posuditi vlastito ime, odnosno biti nakladnici, a ostalo sve pada na teret autora – kazao je Baković.

Unatoč svemu tome, dodao je, DHK HB ima značajnu ulogu u kulturnom životu.

– Kroz zadnjih nekoliko godina situacija se malo stabiliziralo, ali nikako da to bude sustavno riješeno pa da se ne moramo brinuti i ići moliti. Ipak, možemo biti zadovoljni sa svime koliko uspijemo napraviti – poručio je Baković.

SOURCEFena
Previous articleLegendarnog Srbina neće pa neće: Đoković ni po novim mjerama ne može u SAD
Next articleMilanović iz Đakova: ‘BiH ne bi bilo bez Hrvata i Hrvatske vojske, 30 godina nakon Daytona Hrvati zaslužuju barem slutnju pravde’
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments