Kardinal Puljić obavijestio Vatikan o hajci uoči mise u Sarajevu

Kardinal Puljić obavijestio Vatikan o hajci uoči mise u Sarajevu

FOTO: Narod.hr

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, je u okviru svojih nadležnosti vršenja nadzora nad provođenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, a u vezi sa misom najavljenom za 16. svibanj ove godine, zatražilo informaciju od vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Kardinal Puljić je jučer dostavio odgovor Ministarstvu, u kojem je, između ostalog, naveo da je “ugrožen moj i život tolikih katolika“, stoji u dopisu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koji je upućen Ministarstvu sigurnosti BiH.

Puljić u odgovoru zamjeniku ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH navodi da “svake godine biskupi hrvatskog govornog područja zaduže jednog biskupa da u ime svih biskupa služi Misu za sve stradale u ratu, a posebno u poraću nakon povratka sa Blajburškog polja”.

– Ne govorimo o brojkama jer se nikada do kraja nije ispitalo koliko je ljudi pobijeno na tom povratku, bez suda, ali strašno masakrirano, kojeg mi zovemo Križni put. Nakon 15 godina ponovo je došao red na mene. Ja sam to prihvatio. Kako je nastala blokada COVID-19, nije mi moguće bilo poći izvan BiH. Zato sam normalno odlučio slaviti u katedrali tu Misu, bez okupljanja vjernika (poštujući odredbe stožera) jer su mjere predostrožnosti radi pandemije – naveo je Puljić.

Nadalje, kardinal Puljić u pismu navodi da su “stvorili takvu klimu netrpeljivosti gdje je ugrožen i moj i život tolikih katolika radi ove klime koja je nastala”.

– Žao mi je što se s mrtvima manipulira u političke svrhe, jer slaviti misu za pokojne je naša dužnost i obveza. Kako nije moguće stvar smirivati jer mi u Crkvi nemamo takve medije koji jednakopravno vrednuju argumente, istinski se ograđujemo od nastale klime. O tome sam upoznao Svetu stolicu – naveo je kardinal Puljić u pismu, javlja Avaz, i izrazio nadu da će se prava i slobode vjernika zaštititi i da se neće dati izmanipulirati u političke svrhe.

Bild.ba