Kulturni centar vrijedan milijun maraka otvoren u Ljubuškom

Kulturni centar vrijedan milijun maraka otvoren u Ljubuškom

Kulturni centar
Foto: Antonela Marinović Musa/Facebook

Kulturni centar u Ljubuškom za čiju je izgradnju izdvojeno milijun maraka otvoren je danas u uz brojne svečane manifestacije tim povodom.

Otvaranju su prisutvovali predsjednik HNS-a u BiH Dragan Čović i ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić te su isti otvorili.

Kulturni centar će biti mjesto susreta i druženja građana Ljubuškoga, a dodatno će obogatiti i kulturnu ponudu Grada Ljubuškog.

Obnovu Centra su u potpunosti financirali Grad Ljubuški, JP “Parkovi” d.o.o. Ljubuški i Vlada Republike Hrvatske.

V.d. gradonačelnika Grada Ljubuškoga Vedran Marković kazao je kako se projekt radio u tri faze, a vrijednost obnove je milijun maraka.

– Ovo je projekat koji je započeo prije tri godine, radili smo ga u tri faze. Ukupna vrijednost obnove Kulturnog centa bivše zgrade kina je milijun maraka. Projekt je najvećim djelom financiran sredstvima Javnog poduzeća „Parkovi”, dijelom Grada Ljubuškoga, a od Ureda za Hrvate izvan Hrvatske dobili smo 500 tisuća kuna kao pomoć da završimo ovaj objekt – pojasnio je Marković.

Istaknuo je kako se radi o jednoj polivalentnoj dvorani.

– To je jedna polivalentna dvorana s oko 180 sjedećih mjesta. Dvorana će se koristi za promocije knjiga, za kazališne predstave, druženja, koncerte… Nadam se da će građani Ljubuškog uživati u ovom što smo odradili – naveo je v.d. gradonačelnika.

U ovim nesigurnim vremenima kada nas se razdvaja i dijeli, dodao je on, ova institucija će postat mjesto spajanja tj. ono što nam danas zbog posljedica covida – 19 najviše nedostaje.

Ministar Ćorić izrazio je uvjerenje kako će ovakvih objekata i njihovih realizacija biti i ubuduće.

– Ovaj Kulturni centar i činjenica da je Vlada Republike Hrvatske preko našeg Ureda za Hrvate izvan Hrvatske sudjelovala u njegovu financiranju pokazuje suradnju hrvatske vlade i našeg naroda u BiH. Uvjeren sam kako će ovakvih objekata i njihovih realizacija biti i ubuduće, a mogu sa sigurnošću reći da će Vlada Republike Hrvatske i ubuduće podupirati naš narod u BiH kroz realizaciju ovih projekata, ali i kroz ekonomsku suradnju naših ljudi s obje stranice granice. To je ono što nam treba u ovim vremenima kada samo na neki način ograničeni u kretanju, epidemiološkim mjerama, to je ono što svi zajedno zazivamo da će se dogoditi što je moguće prije – mišljenja je ministar.

Dodao je kako se nada da će ovakvih projekata na razini Grada Ljubuškog u narednim godinama biti sve više.

Arhitekt Kulturnog centra Ivan Vukojević istaknuo je kako izgradnja Kulturnog centra nije bila lagana, ocjenivši je velikom investicijom.

– Prošlo je pet godina od inicijalnog idejnog rješenja do izgradnje i otvaranje važnog objekta za naš grad. Taj put nije bio lagan. Riječ je o velikoj investiciji za lokanu zajednicu i, nije se sve moglo se isfinancirati odjednom. Izgradnja je tekla u dvije faze. U prvoj su rađeni radovi koje se odnose na eksterijer, a interijer građevine je uređen u drugoj fazi – pojasnio je Vukojević.

Fena/Bild.ba