Lijepa priča iz HNK Mostar opet nam pokazuje važnost ove institucije: Izabrani najbolji tekstovi mladih autora

Autoru drugonagrađenog teksta, osim plakete, pripada i novčana nagrade u iznosu od 500 EUR, dok autorica i autor koji dijele treće mjesto dobivaju plakete i ravnopravno dijele novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR

Na javni poziv za Nagradu za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina, koji je raspisalo Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH, pristiglo je važećih 16 dramskih tekstova. Glavna mu je svrha poticanje dramskog stvaralaštva, prije svega među mladim autorima.

Povjerenstvo u sastavu Mladen Bićanić, Dragan Komadina, Jelena Kordić Kuret i Ivan Vukoja odluku o najboljem tekstu – riječ je o drami “Ejetovi i Ejdijini unuci: Tiho snivaj ljubavi” autorice Dorotee Šušak iz Zagreba – donijelo je većinom glasova. Ovaj je dramski tekst priča o muškoj Medeji iliti filicidu – ubojstvu sinova temeljena na strašnom zločinu koji je počinio Austrijanac Harald Kopitz u rujnu prošle godine Zagrebu. Ova drama impresionira svojim jezično-stilskim ludizmom i dosljedno provedenim pseudotragedijskim diskursom koji dramaturški posve korespondira s tematskim okvirom cijele priče. Autorica Dorotea Šušak proglašena je laureatom „Nagrade za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina“. Autorici pripada plaketa i novčani dio nagrade u ukupnom neto iznosu od 1.500,00 EUR.

Odluka za drugonagrađeni tekst “Sobarica” Filipa Pažina, Mostarca s berlinskom adresom, također je donesena većinom glasova. Riječ je o dramskom tekstu s osvježavajućim elementima situacijske komike koje autor razrješuje u maniru komedije zabune, dajući vrlo diskretno i socijalni i moralni portret društva, ali i nudeći jedno duboko spisateljsko razumijevanje za likove koje opisuje. „Sve što su nam ukrali“ Ane Dragozet iz Viteza i „Vrli srednji vijek“, autora Denisa Ćosića iz Požege ravnopravno dijele treće mjesto. U prvom slučaju riječ je o zanimljivom, zanatski vještom pristupu cijeloj galeriji likova, smještenoj u okvir dramskog „kad bi“ i zbilje. Ambiciozan je to prikaz, ne samo ljudi koji ne mogu izići iz rata, nego i onih kojima su mladost i život doslovno ukrali vlastiti očevi. U drugom slučaju riječ je o vješto komponiranoj i strukturiranoj drami uronjenoj potpuno u metaforu, a sve u naoko formi bajke, mita ili neke davne legende čije smo tvorce zaboravili, ali ono izrečeno je ostalo sačuvano.

Autoru drugonagrađenog teksta, osim plakete, pripada i novčana nagrade u iznosu od 500 EUR, dok autorica i autor koji dijele treće mjesto dobivaju plakete i ravnopravno dijele novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR.

Glavna je svrha natječaja poticanje dramskog stvaralaštva, prije svega među mladim autorima. Ovim se natječajem HNK Mostar uspostavlja i kao institucija koja želi pružati kontinuiranu potporu razvoju suvremenog dramskog teksta kao bitne sastavnice hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta.


SOURCEBild.ba
Previous articleEkstremizam u istočnom dijelu grada Mostara, pogledajte poruku koju je netko namijenio novinarima!
Next articleHahaha pa kako će navijači raspoznati njega i Modrića? Lovro Majer bi, čini se, mogao završiti u Realu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments