Mlakić: U periodu od 150 godina, od tada do danas se u BiH nije apsolutno ništa promijenilo

Roman Na Vrbasu tekija je vrhunsko književno djelo koje nam na određen način približava nedavnu povijest.

U organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana Tuzla sinoć je u Međunarodnoj galeriji portreta promovirana knjiga Josipa Mlakića Na Vrbasu Tekija. Promocija koju je predvodio sveučilišni profesor Nedžad Ibrahimović bila je svojevrsno upoznavanje s autorom i njegovim književnim opusom. Ibrahimović je sjajno opisao Mlakića kao suvremenog književnika koji se svojim romanom Na Vrbasu tekija pokazao ne samo kao dobar pisac nego i kao odličan čitatelj koji je postao taoc Andrića. Profesor Ibrahimović je dodao da je uživao u romanu i preporučio ga svima za čitanje.

Roman Na Vrbasu tekija je vrhunsko književno djelo koje nam na određen način približava nedavnu povijest. To je roman o velikim događajima, krvavim ratovima i okrutnim režimima, ali još više o jajačkim i bosanskim fratrima, općenito o malim ljudima, njihovim čežnjama i snovima, neuspjesima i razočarenjima.

„Svaki roman mi pišemo zbog naše sadašnjosti. Ja sam u jednom dijelu romana napravio poveznicu s današnjim vremenom gdje sam dva razdoblja dramatične povijesti Bosne i Hercegovine usporedio s današnjim vremenom. U tom smislu ovo nije povijesni roman i ja ga nikada ne bih tako nazvao, mada pos vojoj formi ima povijesnih elemenata. Ovdje se radi o jednom književnom eksperimentu u jeziku i u formi pa čak i u stilu“, kaže za Hrvatski glasnik autor Josip Mlakić.

Ono što je roman Na Vrbasu tekija pokazao je da se puno stvari na ovdašnjim prostorima uopće ne mijenja.

„Ljudi se kroz povijest ponašaju jako slično. Ja sam uzeo jedan podatak od fra Ante Kneževića koji govori o stranim utjecajima na BiH. Dakle, u tom periodu od 150 godina, od tada do danas se nije apsolutno ništa promijenilo“, dodaje Mlakić.


Neizbježno pitanje Josipu Mlakiću, bosanskohercegovačkom i hrvatskom književniku je kolika je uloga bosankih franjevaca u miru i suživotu na ovim prostorima kroz stoljeća.

„Franjevci imaju neizmjernu ulogu u opstanku Hrvata na ovim prostorima, u njihovoj kulturi. Franjevci su začetnici svih kulturnih kategorija, a oni su na jedan način vršili ulogu i političke vlasti. Međutim, kontekst tog vremena se promijenio. Mi danas živimo u jednom čudnom vremenu gdje svi trebaju tražiti nekakve nove puteve, kako razumijeti ova vremena koja dolaze, kako se postaviti prema njima“, poručio je Mlakić tijekom promocije u Tuzli.

Iako mu svi govore da se kroz ovaj roman osjeća utjecaj Ive Andrića na njega, Mlakić kaže da postoji utjecaj Andrića na sve pisce, ali da on nije u svim svojim djelima sličan Andriću. Istaknuo je da je na njega najviše kao na pisca utjecao Ernest Hemingway.

VIAMaja Nikolić
SOURCEHrvatski glasnik
Previous articleLjubitelji poezije uživali u stihovima Jacka Gilberta u HNK Mostar
Next articleSastanak Vlade HBŽ-a s predstavnicima HKD Napredak
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments