Na Mostarskom proljeću predstavljena monografija ‘U službi Bogu i čovjeku’

Knjiga "U službi Bogu i čovjeku" izišla je u izdanju HKD Napredak 2021. godine

Izvor: Fena

U sklopu Mostarskoga proljeća 2022. – XXIV. dana Matice hrvatske u Galeriji kraljice Katarine Kosača predstavljena je monografija “U službi Bogu i čovjeku” koja govori o don Luki Brkoviću, svećeniku Vrhbosanske nadbiskupije.

Monografija prikazuje životni put don Luke Brkovića od rodnog Rostova, njegova obrazovanja u Đakovu, Sarajevu i Zagrebu te svećeničkog služenja od 1967. do 2017. godine u Tuzli, Sarajevu, Rankovićima, Solakovoj Kuli, Čajdrašu te ponovo u Sarajevu.

”Služba i djelo te praktično djelovanje svećenika don Luke Brkovića vezana je za najveće kulturno udruženje Hrvata- HKD Napredak čije smjernice i djelovanje je don Luka s osobitim ponosom propagirao, što se posebice odražavalo na potrebu ekumenizma i međusobnoga zajedništva u zlosretnim ratnim okolnostima”, kazao je predstavljajući knjigu tajnik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Ivan Vrljić.

Dodao je kako je snaga ove monografije i lika i djelovanja svećenika don Luke Brkovića jednostavnost ophođenja prema ljudima s dna margine i društva čije moralne norme autor iznosi kao relevantne, obzirne i Bogu ugodne.

”Cijeli autorov život je jedna velika i ogromna epopeja koja može stati u svega jednu glagolsku imenicu i dvije imenice, a to su služenje najprije Bogu, a zatim čovjeku. Sve ostalo je prazan papir na kojem životno iskustvo ispisuje nove stranice života i ljudske zbilje”, naglasio je Vrljić.


Knjiga “U službi Bogu i čovjeku” izišla je u izdanju HKD Napredak 2021. godine, a priredili su je počasni predsjednik Napretka  Franjo Topić i Ljubomir Lukić.

Tekstove u monografiji pisala su 24 autora, među kojima su svećenici, sveučilišni profesori, novinari, književnici, kulturni djelatnici, advokati, ekonomisti, političari, a djelo je obogaćeno i brojnim fotografijama.

”Ovu monografiju vidim i kao divnu prigodu da onaj o kome je u monografiji riječ, ali i sami autori i svi koji će listati ovu knjigu budu izazvani i potaknuti na duboku zahvalnost Bogu za sve ono lijepo ostvareno u vremenu na ovim prostorima u jednom ljudskom životu. Ipak, ni izdaleka se sve ne može pretočiti u pisanu riječ”, napisao je, između ostaloga, u predgovoru monografije kardinal Vinko Puljić, danas nadbiskup vrhbosanski u miru.

SOURCEBild.ba
Previous articleNjemačka šalje u Ukrajinu teško naoružanje. Evo popisa moćnog oružja koje stiže u Kijev
Next articleČilić nakon preokreta do osmine finala rimskog Mastersa
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments