Na repertoaru Mediteran Film Festivala djela domaće kinematografije

Festival, čiji je generalni pokrovitelj HT Eronet, bit će održan od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu.

Sedam djela domaće kinematografije Mediteran Film Festival prikazat će u off programu ‘Filmski centar Sarajevo’, a riječ je o filmovima koji su u vremenu u kojima su nastali bili miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe. U katalogu ‘Filmskog centra’ nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i tisuće metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bh. filma, ali i o burnoj povijesti zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine, priopćio je organizator Mediteran Film Festival.

Život i uvjete pod kojima rade građevinski radnici za vrijeme izgradnje pristupnih puteva, uspinjača, utovarnih stanica, te rada u kamenolomu u Varešu prikazuje se u ‘Drugom udaru’ Vlade Balvanovića, rudare iz Kaknja u ‘Gdje su nekad rasli mladi orasi’ Bakira Tanovića, dok će prisutne Vlatko Filipović odvesti u ‘Zemlju Neretljansku’.

Na ovogodišnjem festivalu bit će prikazana i priča o Romima koji se pokušavaju zadržati u jednom kraju Bosne, ali ih sredina, zbog predrasuda, ne prihvaća. Radi se o filmu ‘Čergari’ redatelja Drenka Orahovca. O rudarima i mentalitetu radničke klase govori Petar Ljubojev u ‘Stanarskom pravu lagumaša Safera’, a Milutin Kosovac donosi putovanje s kozarom Antom u filmu ‘Nemam ništa protiv Boga’.

U ovom programu pažnju ljubitelja filma zasigurno će privući i ‘Faraon Stipe iz Vidoša’, redatelja Ratka Orozovića. Priča o čovjeku koji je nakon prekida obrazovanja znanje stjecao čitajući knjige. Faraon Stipe je jedinstven primjer samoukog arhitekta, s vlastitim stilom koji je pobijedio okolnosti života.


Organizatori su podsjetili kako će se u natjecateljskom programu 23. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecati dvadeset naslova – deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

Festival, čiji je generalni pokrovitelj HT Eronet, bit će održan od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu.

SOURCEBild.ba
Previous articleLijepo: u Republici Srpskoj tijekom kolovoza najviše gostiju iz Hrvatske i Srbije
Next articleU Hrvatskoj pada ekipa što je izrađivala lažne potvrde o preboljenju korone: među njima i medicinska sestra
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments