Održana komemoracija za Velimira Pšeničnika Njirića – Velčija

U ime Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, kao domaćin, prisutnima se prvi obratio ravnatelj Ivan Vukoja.

Danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru održana komemoracija za Velimira Pšeničnika Njirića, koji je preminuo 5. prosinca 2022. godine, nakon kratke i teške bolesti. Prijatelji kazališta, prijatelji Velčija, poznanici i građani okupili su se kako bi odali počast glumačkom bardu i oprostili se s njim.

U ime Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, kao domaćin, prisutnima se prvi obratio ravnatelj Ivan Vukoja.

„U institucionalnoj memoriji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru ostat će zapisano kako je Velimir Pšeničnik Njirić bio jedan od utemeljitelja i višegodišnji dramski prvak ove naše kazališne kuće. Stoga, na toj pomoći, kao i svemu ostalom što je učinio za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, u svoje i u ime svih djelatnika, s ovih njemu tako važnih dasaka, Velčiju upućujem jedno veliko, iskreno i srdačno hvala“, kazao je Vukoja.

„Jednostavan, običan, nenametljiv, a u isto vrijeme autentičan i neponovljiv – Velči je takav bio od rođenja, a mnogi glumci i umjetnici cijeli život tragaju za tom formulom. U vječnost je Velči ušao još za života, svojim ulogama i predstavama. U manje od 17 godina angažmana u Narodnom pozorištu Mostar ostvario je uloge u 55 predstava. Tražeći riječi koje bi opisale Velimira Pšeničnika Njirića nametnula se sintagma Tina Ujevića – ‘kristalna kocka vedrine’“, istaknuo je direktor Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić.

„Velimir Pšeničnik Njirić ostavio je dubok i neizbrisiv trag u teatarskom životu grada Mostara i cijele zemlje, kako svojim ulogama, tako i svojim odnosom prema kazalištu i životu. Svoju posljednju ulogu Velči je odigrao u HNK Mostar, u predstavi „Isus, sin čovječji“, u kazalištu koje je osnivao i u kojem je odigrao sveukupno više od 30 predstava i bio aktivan od 1994. do umirovljenja 2017. godine“, kazao je, između ostaloga, umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina.


Osobne i prijateljske govore uputili su glumac Miro Barnjak koji je istaknuo mentorsku i prijateljsku ulogu koju je Velči imao u njegovom životu, teatrologinja i sveučilišna profesorica Tina Laco naglasila je, kao i govornici prije nje, dječju zaigranost i plemenitost Velčijeva duha, a u ime Udruge HUM njezin predsjednik Srećko Boras zahvalio se Velčiju na njegovu profesionalnom angažmanu u udruzi, ali i onoj prijateljskoj i ljudskoj.

Na kraju komemoracije, nakon video-kolaža nekih od predstava u kojima je Velimir Pšeničnik Njirić ostvario uloge, prisutni su uputili posljednji pljesak glumačkom meštru.

 

SOURCEBild.ba
Previous articleSrbija razmatra slanje tisuću pripadnika sigurnosnih snaga na Kosovo: “Vučić je mnogo puta ponovio da nećemo dozvoliti novi pogrom našeg naroda”
Next articleHrvatsko narodno kazalište Mostar: Dvije izvedbe predstave „Noć s Aleksom“
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments