ODUŠEVILI SE Mostarskim mališanima predstavljena slikovnica o hercegu Stjepanu Kosači

Dodao je kako je slikovnica prilagođena djeci i njezin cilj je da mlađe generacije potakne na čitanje, da kroz čitanje upoznaju velikane iz naše povijesti.

Fena

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak u Mostaru je u ponedjeljak predstavljena slikovnica “Herceg Stjepan Kosača”, autora Zvonimira Mikulića.

Slikovnica je izašla u nakladi HKD Napredak podružnica Ljubuški. Autor teksta je Zvonimir Mikulić, ilustracije potpisuje Marko Barbarić, a svoj doprinos dali su i Anela Rozić-Vrankić i Mirko Rašić.

Fena

Mikulić je rekao da slikovnica govori o životu Stjepana Kosače te da si je u kreativnom procesu dopustio neke slobode kako bi djeci približio lik tog velikana.

– Prihvatio sam poziv ljubuškog Napretka da im se pridružim u stvaranju ove slikovnice i napisao sam pjesmu koja ima dvanaest strofa, dvanaest katrena četverostiha koji su podijeljeni po tri strofe gdje se prate hercegovo djetinjstvo, mladost, zrelost i starost. Istraživao sam koliko je bilo moguće, ali da ne idem previše u dubinu povijesnih činjenica, kako bih zadržao tu neku pjesničku slobodu, da zamislim neke stvari koje ne odgovaraju tim činjenicama – rekao je Mikulić.

Dodao je kako je slikovnica prilagođena djeci i njezin cilj je da mlađe generacije potakne na čitanje, da kroz čitanje upoznaju velikane iz naše povijesti.


Dopredsjednik Napretka Miroslav Landeka je rekao da ideja za ovu slikovnicu dolazi iz ljubuške podružnice te se osvrnuo na suradnju mostarskog i ljubuškog ogranka.

– Imamo potpisan sporazum o prijateljstvu i suradnji sa ljubuškom podružnicom te se nadamo uspješnoj suradnji i u budućnosti. Prvo predstavljanje ove slikovnice je bilo u Ljubuškom, a sada je ovdje u Mostaru. Napredak se trudi biti raznovrstan, organizirajući mnoge kulturne sadržaje, a večeras smo privukli one najmlađe. Želja nam je ponuditi što bolji kulturni sadržaj Mostaru i Hercegovini – izjavio je Landeka.

Fena

Voditeljica programa bila je Barbara Landeka, a u promociji su sudjelovali Marko Barbarić, Anela Rozić-Vrankić, Zvonimir Mikulić Đono, Ljubuške mažoretkinje, Vitezovi herceg Stjepana, Udruga „Lubussa“, Glazbena škola Ljubuški i Klub kulture „Libuša“.

SOURCEBild.ba
Previous articleNapokon da se na FTV-u čuje i nešto pametno: Prof. Barbarić je vrlo plastično objasnio točnu problematiku nedonošenja Izbornog zakona
Next articleDok se Izetbegović sastaje s botovima na svojoj “turneji”, Dodik ide kod Putina!
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments