Papa Franjo odlučio ojačati ulogu žena unutar Crkve

Papa Franjo odlučio ojačati ulogu žena unutar Crkve

Papa Franjo je ranije signalizirao da želi reformirati sinodu i dati veću ulogu ženama i laicima unutar Crkve.

Papa Franjo je prvi put imenovao ženu na položaj podtajnika Biskupske sinode postavljajući Francuskinju Nathalie Beqcuart na tu dužnost. Papa je kao podtajnika u tom tijelu uz francusku teologinju imenovao i Španjolca Luisa Marina de San Martina, objavio je Vatikan. Podtajnici će pomagati malteškom kardinalu Mariju Grechu u pripremi i održavanju sinoda.

Vjerski mediji prenose kako je imenovanje Becquart na funkciju s glasačkim pravima simbol osnaživanja žena unutar Crkve.

„Imenovanje sestre Nathalie Becquart na mjesto podtajnice pomaže nam da se prisjetimo da u procesima sinode posebno mjesto ima glas Božjih ljudi“, rekao je Grech za Vatican News, službeni medij Svete Stolice.

Imenovanje predstavlja papinu želju „za većim sudjelovanjem žena u procesu donošenja odluka u Crkvi“, dodao je Grech. 52-godišnja Becquart je prije zaređivanja završila poduzetništvo, pa filozofiju na pariškoj Sorbonni.

Franjo je ranije signalizirao da želi reformirati sinodu i dati veću ulogu ženama i laicima unutar Crkve. Biskupska sinoda tijelo je koje je 1965. osnovao papa Pavao VI. nakon što je na Drugom vatikanskom koncilu izražena želja o nastavku kolegijalnog upravljanja Crkvom, prenosi Hina.

Bild.ba