Pravoslavci danas slave Božić, evo koji su običaji glavni, kakav treba biti gost koji prvi dođe u vašu kuću i drugi običaji

Prvi posjetitelj koji bi posjetio kuću na Božić trebalo bi da je zdrav, krepak i veseo, što bi domu donijelo sreću

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave jedan od najvećih kršćanskih praznika Božić – dan rođenja Isusa Krista.

Svi krišćani slave Božić kao opću slavu, jer je to prema vjerovanjima “dan rođenja najsvetijeg djeteta u povijesti čovječanstva, dan rođenja Spasitelja”. Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Krista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva.

Jutrenje i liturgija

Uz Vaskrs i Duhove, Božić spada među tri najveća kršćanska praznika. Prema Svetom pismu, Isus Hristos je Sin Božji kojeg je rodila Djevica Marija blagodaću Svetog duha u gradu Betlehemu.

Za prvi dan Božića neizostavna je česnica – kolač koji se pravi od bijelog brašna, sa vodom i mašću, bez kvasca. Česnica se mijesila kad prvo zvono zazvoni u crkvi ili između jutrenja i dostojna. Česnica se lomi na dijelove, prema broju ukućana, da bi se po tim dijelovima proricala sreća. Česnica simbolizuje rođenje Hrista, kada su ga pastiri darovali.

Na Božić vjernici idu na jutrenje i liturgiju, pričešćuju se, a zatim dolaze kući, gdje je spremljena bogata trpeza. Tog dana praznuju u svom domu s polaznikom, izabranim gostom – uobičajeno je da je to muško kršteno dijete.


Žene pripreme bogati božićni jelovnik, a ručak je svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu porodicu. Jede se voće, povrće, meso, razne pečenice, kruh, hladetina, peciva i brojna druga jela.

Donosi sreću

Poslije ručka odlazii se čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima.

Mladići su djevojkama često kao tradicionalni božićni poklon poklanjali tzv. božićnicu, ukrašenu jabuku. Prvi posjetitelj koji bi posjetio kuću na Božić trebalo bi da je zdrav, krepak i veseo, što bi domu donijelo sreću.

SOURCEBild.ba
Previous articleČović uputio Božićnu čestitku pravoslavnim vjernicima
Next articleKosovo opet kao točka vrenja: Ranjeni dječak i mladić se oporavljaju, lokalni Srbi prekinuli blokadu i prosvjede
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments