Prekrasni bh. vodopadi tema su novog Napretkovog kalendara

Prekrasni bh. vodopadi tema su novog Napretkovog kalendara

Iz tiska je izašao Napretkov zidni kalendar za 2021. godinu. Kalendar je konceptualno osmišljen kao tematski, a tema ovog kalendara su vodopadi u Bosni i Hercegovini. Kalendar je formata 33 x 48 cm, na 13 listova plus podloga. Tisak je uradio Grafotisak.

Mostovi svijeta, crkve u Hrvata, stećci, utvrde u Bosni i Hercegovini teme su koje se najčešće mogu naći unutar umjetničkog izričaja bilo kistom, perom, slovom ili notom. Mostovi će nas sjetiti na sastanke i rastanke, film i sliku, crkve na molitvu i kamen utkan u tradiciju, stećci će nam vratiti izgubljeno dostojanstvo, a utvrde hrabrost izreći svoje ime na svom ognjištu. I sve se to može opjevati. No, ovo nisu naslovi filmova, pjesama, ljubavnih priča niti izložba slikara u zabačenom bosanskom selu koje bi htjelo postati poznato po nečem što nije pored nečeg što jest.

Ne, ovo je umjetnost satkana unutar kalendara HKD Napredak. Redom od 2017. do 2020. Umjetnost koja nas uči. Umjetnost koja od datuma i mjeseca čini priču uokvirenu slikom. Magija, jednom riječju magija u vrijeme kada kalendari spavaju u mobitelima i ne krase zidove kuhinja, radnih soba i ureda. No, netko se u HKD Napredak dosjetio i petu godinu nas vraća na početne postavke i bez obzira što svi imamo modernu tehnologiju tražimo/molimo/pitamo za Napretkov kalendar. Taj netko je tim ljudi koji unutar HKD Napredak promiču dobro. A dobro je danas rijetko mada će se naći tisuću onih koji će me željeti uvjeriti u suprotno. Još uvijek tvrdim dobro je danas rijetko, no to rijetko dobro zrcali se od 2017. na Napretkovim kalendarima. Teme s početka ovog teksta sve su kapljice dobrote koje su se slile u kalendar HKD Napredak za 2021. jednostavnog naslova Vodopadi u Bosni i Hercegovini.

Vrijednost dosadašnjih kalendara nastavlja se i u ovom gdje ne znaš o čemu bi prije pisao. O eksploziji ljepote, o energiji iskonske snage ili o spoznaji koja nam širi oči, dušu i ispunja srce onim bojama koje čovjek zove imenima srca. No, upravo je srce ono koje želi iskočiti dok upija vodopade koji su i voda i slap i život i priča o nama.

Fotografije pogledajte na linku.

Bild.ba