Preminuo je fra Žarko Ilić

Kršni zavičaj ima značajan utjecaj na cjelokupni katolički narod u Hercegovini, ali i šire.

Višegodišnji odgovorni urednik Kršnoga zavičaja, informativnog zbornika za vjerska i društvena pitanja, novinar i pisac fra Žarko Ilić preminuo je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru u 88. godini života, izvijestili su u utorak iz Hercegovačke franjevačke provincije.

Fra Žarko Ilić proveo je 68 godina u redovnicima i zabilježio 60 godina svećeništva. Najpoznatiji je kao urednik Kršnog zavičaja, hercegovačkog informativnog zbornika za vjerska i društvena pitanja, kojeg je urednikom od utemeljenja 1970., a od 1983. i odgovornim urednikom sve do danas. Pokrenuo ga je kao župnik u Drinovcima, zajedno s kapelanom fra Vitomirom Musom i tadašnjim nastavnikom hrvatskog jezika u Osnovnoj školi u Drinovcima Vladom Pandžićem, danas redovitim profesorom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Kršni zavičaj ima značajan utjecaj na cjelokupni katolički narod u Hercegovini, ali i šire.

Od 1969. fra Žarko Ilić član je Matice Hrvatske u Zagrebu. Bio je član Hrvatskog društva katoličkih novinara u Jugoslaviji do kraja 1990., a od 1991. član je Hrvatskog društva katoličkih novinara.

Surađivao je u brojnim vjerskim i svjetovnim glasilima poput Glasa koncila, Hrvatske riječi, Ike, Slobodne Dalmacije. Objavio je više naslova – Hercegovina u Crkvi (1974.), Radosna iskustva vjere (1983.), Hercegovina sa svetim Antom (1996.) i Dvadeset godina s Gospom u Međugorju (1996.). Sa suradnicima je priredio dvije knjige: Mučenici Hercegovačke franjevačke provincije 1941–1945. (1997.) i Izabrane pjesme Nikole Kordića (1997.)


Obnašao je službe župnika i župnog vikara.

Bio je pročelnik Komisije za pravdu, mir i ekologiju Hercegovačke franjevačke provincije (HFP), te od 1990. do 1993., pročelnik Komisije za pravdu, mir i ekologiju Južnoslavenske konferencije franjevačkih provincijala.

Sveta misa zadušnica slavit će se u samostanskoj crkvi sv. Ante na Humcu kod Ljubuškog nakon čega će njegovo tijelo biti pokopano na lokalnome groblju.

Previous articlePoznat broj zaraženih učenika i nastavnog osoblja u HNŽ-u
Next articleSTRAVIČAN ZLOČIN MONSTRUMA Ubio četiri člana obitelji, najmlađa žrtva 4-godišnji dječak
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments