Street Art Festival u Mostaru: Otvorena pozornica ulične umjetnosti

Mostar će i ove jeseni, desetu godinu za redom, ugostiti neka od najvećih regionalnih i svjetskih imena ulične umjetnosti na Street Arts Festivalu.

Ovogodišnje izdanje Festivala bit će otvoreno u petak, 3. rujna muzičkim programom i audio videomapping performansom na Starom mostu.

Organizatorica Festivala Marina Đapić na konferenciji za novinare kazala je kako je i ovogodišnje izdanje Street Arts Festivala pripremano s puno entuzijazma i motivacije.

Dodala je kako je u proteklih deset godina produkt omladinskog aktivizma, ustrajnosti i vizija, prerastao u ambiciozan i ozbiljan koncept.

– Deset godina smo samoinicijativno prisutni u kulturnom životu grada kao svijetla točka likovnog stvaralaštva koje povezuje ljude s umjetnošću i uspjeli smo u suradnji s domaćim, regionalnim i inozemnim umjetnicima, učiniti Mostar prepoznatljivim mjestom u street art zajednici širom svijeta – poručila je Đapić.


U vrijeme održavanja Street Arts Festivala umjetnici iz cijeloga svijeta oslikavaju murale na mostarskim fasadama, a među njima ove godine bit će i američki umjetnik Erik Burke, čija su djela objavljena u knjizi “Street art: Najbolja urbana umjetnost iz cijelog svijeta”.

Burke je istaknuo kako je iznimno počašćen što je treći put u Mostaru i što ima neograničeno povjerenje organizatora Street Arts Festivala.

– U Americi postoje mnogi festivali murala, ali Amerika je jako posvećena vlasništvu i kontroli, pa je za umjetnika jako lijepo doći na mjesto gdje možeš biti svoj, gdje možeš biti kreativan i slijediti svoju viziju, a da ti na tom putu nitko ne govori, ovo možeš, ovo ne možeš – poručio je Burke.

Dodao je kako je bit murala upravo u tome da se umjetnik izrazi bez ograničenja.

Pored oslikavanja murala na desetak lokacija u okviru Street Arts Festivala predviđen je off program u okviru kojeg su planirani razgovori s umjetnicima, performansi i glazbeni programi.

Više informacija o programu Festivala može se pronaći na internetskoj stranici www.streetartsfestivalmostar.com.

Bild.ba

Previous articleOtvoreni Dani kazališta ‘Vitez 2021’
Next articleRoditeljima potrebno više od 500 KM da opreme dijete za školu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments