U Narodnom pozorištu Mostar odigrana premijera predstave ‘Novo normalno show’

U Narodnom pozorištu Mostar odigrana premijera predstave ‘Novo normalno show’

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru sinoć je premijerno odigrana predstava “Novo normalno show” autora i redatelja Ivana Leme, a po motivima djela Íñiga Ramíreza de Hara.

U predstavi igraju: Emir Sejfić, Ajla Hamzić, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, te članice P.S ‘Mo-Stars’: Džana Kalajdžić, Alda Tucaković, Sara Kulak i Naida Džiho. Dramaturgiju predstave potpisuje Emina Kovačević, scenografiju Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, glazbu Zvonimir Dusper, a koreografiju Nataša Jekić i Danijela Mekić. Sjajnu glumačku igru publika je nagradila dugotrajnim pljeskom. 

– Prepoznatljiv rad Ivana Leme. Predstava je izvanredna. Aktuelna je, govori o onome što proživljavamo u ovo vrijeme i ono naredno što ćemo još doživjeti nakon ovih svih događaja koji se spremaju sa cijepljenjem i onim što nam ona donosi. Svaka čast, sve čestitke Narodnom pozorištu što su i u ovakvim okolnostima napravili predstavu. Ja vjerujem da će se ona gledati, zaista je aktuelna i govori o onome što proživljavamo i što ćemo doživjeti – istaknuo je nakon odigrane predstave mostarski odvjetnik i književnik Josip Muselimović.

 – Mislim da je ovo predstava koja je trebala, konkretno, Narodnom pozorištu, njegovom repertoaru. Znam da ovo nije prva Lemina predstava koju je u NPM-u režirao, ali je jest prva njegova autorska. Ovo je Lemo napravio u njegovom mahnitom spoju autora, dramaturga, u ovom slučaju i dramatizatora, i redatelja. Mislim da je stvarno izvukao od nekih glumaca čudo, u pozitivnom smislu, na nivou nekih energija. Nisam vidio neke kolege koji su inače malo u drugom planu u ansamblu NPM-a kako ipak mogu ostvariti puno zapaženije, pa makar i epizodne, uloge, ali su i moćne. Drago mi je da se ovo, uglavnom, dogodilo ovdje, da je Lemo i kao autor i kao redatelj napravio ovu predstavu. Mislim da će ostati dugo na repertoaru NPM-a – kazao je dramaturg Dragan Komadina.

 Predstava govori o novonastaloj situaciji s kojom smo suočeni u vrijeme pandemije na vrlo zanimljiv, drugačiji, intrigantan i duhovit način. Propituje stanje ljudi koji su svakodnevno ‘bombardirani’ raznoraznim informacijama, te naglo prisiljeni prilagoditi se novom načinu života poštivajući mjere, naredbe i pravila vladajućih. Kroz predstavu upoznajemo i mladi bračni par čiji je odnos stavljen u iskušenje uzrokovan novonastalom situacijom i mogućnostima koje im se nude.

 Prva repriza predstave na rasporedu je već večeras s početkom u 20 sati. Predstava će biti odigrana uz poštivanje svih mjera i naredbi Kriznog stožera FBiH koje su na snazi. Broj mjesta ograničen.

Predstava se ne preporučuje gledateljima mlađim od 16 godina.

Fena