U sanaciji zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu pronađen svitak iz 18.st.

U sanaciji zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu pronađen svitak iz 18.st.

Prilikom skidanja križa koji se u potresu odvojio od zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu, u Hrvatskoj, pronađen je zapečaćeni svitak papira u staklenoj sondi iz 1794. godine.

Križ s jabukom skinut je s visine od 57 metara uz pomoć velikih dizalica, a svitak koji je tom prilikom pronađen bit će otvoren u kontroliranim uvjetima.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar rekla je da će se konzultirati s Hrvatskim restauratorskim zavodom i da će “vremensku sondu” iz tornja otvoriti stručnjaci konzervatori kako se ne bi oštetila, a mediji će, najavila je, biti obaviješteni o mjestu i vremenu otvaranja dokumenta.

Pronalazak nije neobičan jer je bio običaj da se pri gradnji crkava u lukovice stavljaju dokumenti, što se čini i danas – u lukovice crkava koje se obnavljaju, u stare gradove te temelje novih zgrada.

Kočevar je izvijestila da će se u obnovu 227 godina stare lukovice zvonika i križa s jabukom financijski uključiti Grad Karlovac, Karlovačka županija i Ministarstvo kulture, a očekuje se i pomoć iz Europskih fondova za obnovu nakon potresa.

Rekla je kako vjeruje da će se povijesni križ s crkve Presvetog Trojstva moći obnoviti i vratiti nakon obnove njezina zvonika.

Župni vikar fra Mate Bašić rekao je kako je tužan zbog svega i da nije problem samo u križu, nego u lukovici, te da će se morati skinuti zvonik do ispod sata i rekonstruirati jer su se u potresu pomaknule grede.

Za dokumente stare 227 godina rekao je da su sačuvani u bakrenoj cijevi unutar koje je još staklena cijev kroz koju se vidi kaligrafski zapis, više slojeva papira. Dodao je kako jedva čeka da se sonda otvori i pročita što u dokumentima piše.

Zvonik je prilično oštećen, velik je pomak između greda iznad sata, koje su ili trule ili oštećene, pa će se zvonik morati rekonstruirati te popraviti mehanizam sata koji ne radi, rekao je i dodao da je riječ o satu starom 250 godina, a takva su samo tri u Hrvatskoj, prenosi Hina.

Bild.ba